Med udeleženci spretnostne vožnje s pony expressi je bil tudi pesniški župan.

V okviru Jakobovega 2021 so v Jakobskem Dolu pripravili tradicionalno 15. tekmovanje v spretnostni vožnji s Rogovimi pony expressi, 12. Vojkov memorial. Tekmovanje, ki je potekalo pri gasilskem domu, so poimenovali po preminulem Vojku Kocbeku, ki je pred več kot 40. leti začel s tradicijo spretnostnih voženj z mopedi v Jakobu. Tekmovanja so se vsa leta odvijala v okviru praznovanja krajevnega praznika. V okviru Kulturnega društva Mi Jakob tako deluje sekcija za ohranjaje ljudskega izročila. Društvo se je sicer že uveljavilo s tradicionalno prireditvijo Tekmovanje v vožnji z drdleci, ki poteka vsako leto v zimskih mesecih. Že nekaj časa pa se v društvu ukvarjajo tudi z raziskovanjem in iskanjem starodobnihh vozil, še posebej koles z motorjem pony express. Sekcija šteje že okoli 50 članov.

Kolesa s pomožnim motorjem pony express je izdelovala ljubljanska tovarna Rog

Kolesa s pomožnim motorjem pony express je izdelovala tovarna koles Rog v Ljubljani, in to skupaj s tovarno UNIS v Sarajevu. Prva proizvodnja je stekla okoli leta 1968, “poneke” pa so izdelovali do leta 1974. Izdelani so bili v več različicah glede vzmetenja sprednjih in zadnjih vilic. Vgrajevali so jim motorje LAURA (pogon na klinasti jermen), PUCH E-50 in TOMOS.

Lani je tekmovanje odpadlo, letos je sodelovalo 16 lastnikov pony expressov

V lanskem letu je tekmovanje odpadlo, odpeljali so le spominsko vožnjo, posvečeno Ervinu Frasu – Sineju, ki ga, kot so zapisali v društvu,  že dve leti ni več med nami. Organizator dogodka Igor Kocbek, predsednik Kulturnega društva Mi Jakob, nam je povedal, da je na letošnjem tekmovanju sodelovalo 16 pony expressov. “Večina lastnikov pony expressov je bila iz Jakobskega Dola, nekaj tudi iz sosednje občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah. Tekmovalci, med katerimi je bil tudi pesniški župan Gregor Žmak, so se med seboj pomerili v spretnostni vožnji na posebnem poligonu.”

Na poligonu se je najbolje odrezal Andrej Sinič

Na koncu se je v spretnostni vožnji najbolje odrezal Andrej Sinič, drugi je bil Brane Šulin, tretji pa Ervin Štrumpfl. Župan mag. Gregor Žmak je končal na šestem mestu. Joško Horvat je prejel posebno priznanje za najstarejšega udeleženca ter najatraktivnejšo vožnjo, Miha Vogrin priznanje za najmlajšega udeleženca, najuspešnejša udeleženka tekmovanja je bila Irena Klovar, Jernej Sinič pa lastnik naj “poneka”.

25. junija se vedno odpravijo na daljše potovanje

Ob tem so v društvu dodali, da se ekipa ponosnih lastnikov pony expressov vsako leto ob 25. juniju poda na potovanje. “Prvo leto so šli iz Jakoba v Piran, drugo leto na Dolenjsko, do Cerkniškega jezera, tretje leto do Novega Sada, kar je bil doslej največji podvig, potem pa preko Gorenjske in severne Primorske do Trsta in Kopra, lani na Koroško in letos po Štajerski s Posavjem. Na poti “poneki” vedno prevozijo od 350 do 550 kilometrov, sodeluje pa okoli 10 članov. Do sedaj še noben ponek ni omagal, mašince delujejo brezhibno.”