V Pesnici so podelili priznanja prve bralne značke Marica v organizaciji Kulturno-umetniškega društva Marice Kerenčič.

FOTO: Arhiv društva

V Večnamenskem KTP centru v Pesnici so v nedeljo, 9. januarja, podelili priznanja bralne značke »Marica«, ki jo je Kulturno-umetniško društvo Marice Kerenčič Pesnica v sodelovanju z Mariborsko knjižnico tokrat organiziralo prvič. V letu 2021 je tako 14 bralcev (12 žensk in dva moška) prebralo skupaj 86 knjig, bralci so lahko izbirali med 40 naslovi. Sedem bralcev je prebralo minimalno dogovorjeno število knjig, torej štiri, dva bralca pet, en bralec šest, ena bralka sedem, dve deset, ena bralka pa celo 15 knjig s seznama.

Najbolj bran je bil Partljičev roman Pesnica

Iz seznama 40 priporočenih knjig so bralci prebrali 29 naslovov, 11 knjig oziroma knjižnih naslovov je ostalo neprebranih. Na seznamu je bilo 15 knjig slovenskih avtorjev in 25 tujih. Najbolj so bile brane knjige domačih avtorjev; Partljičevo Pesnico je prebralo kar 13 bralcev, drugo mesto na lestvici prebranih knjig si delita prav tako Partljičev roman Sebastjan in most ter To noč sem jo videl Draga Jančarja. Sledita Kolesar soseda iz Svečine Marka Radmiloviča in Ledinčani pokojne domačinke iz Vukovskega Vrha Manice Lobnik.

Najbolj so bile brane knjige domačih avtorjev; Partljičevo Pesnico je prebralo kar 13 bralcev, drugo mesto na lestvici prebranih knjig si delita prav tako Partljičev roman Sebastjan in most ter To noč sem jo videl Draga Jančarja.

Med tujimi knjižnimi deli so k branju najbolj pritegnili romani Imenovali so jo dvoje src Marlo Morgan in Cigan, ampak najlepši Kristiana Novaka.

FOTO: Arhiv društva

FOTO: Arhiv društva

FOTO: Arhiv društva

Na kulturnem dogodku je nastopil društveni ženski pevski zbor Vitis Vitae, glasbenik Rudi Kraner pa je premierno zapel pesem »Hotel sem prijeti sonce«, nastalo po motivih istoimenske črtice pisatelja Toneta Partljiča. Slednji je nagrajencem tudi podelil priznanja. Ob tej priložnosti so predstavili tudi akcijo, ki so jo pričeli lani, ob 30-letnici slovenske državnosti, in v kateri so nagovorili vse slovenske občine za doniranje občinskih monografij, ki jih bodo podarili mestni knjižnici Ivan Goran Kovačić v Karlovcu, ki je osrednja knjižnica Slovencev na Hrvaškem, ter tamkajšnjemu slovenskemu kulturnemu društvu Slovenski dom. Do sedaj so zbrali 50 občinskih publikacij, z veseljem pa sprejmejo publikacije občin, ki se še niso odzvale.

Objavili so seznam knjig za bralno značko 2022

Z novega bralnega seznama naj bi udeleženci bralne značke Marica 2022 prebrali vsaj štiri knjige. Ob tem s KUD-a Marice Kerenčič Pesnica sporočajo, da naj jih udeleženci bralne o prebranih knjigah obvestijo najkasneje do 15. decembra 2022 na elektronski naslov [email protected]

1. RUTA SEPETYS: V morju zrnce soli
2. DEBORAH LEVY: Mož, ki je videl vse
3. ORHAN PAMUK: Tiha hiša
4. GERALD DURRELL: Moja družina in druge živali
5. JOËL DICKER: Knjiga o Baltimorskih
6. TAKASHI HIRAIDE: Pride mačka na obisk
7. KADER ABDOLAH: Hiša ob mošeji
8. JAMIE BRENNER: Dom za Penny
9. LARRY TREMBLAY: Nasad oranževcev
10. ALICE KUIPERS: Življenje na vratih hladilnika
11. SARAH CROSSAN: Zavetje vode
12. MARKUS ZUSAK: Fant, ki je postal most
13. MILJENKO JERGOVIĆ: Rodbina
14. SARA STRIDSBERG: Beckomberga: oda moji družini
15. ASTRID ROSENFELD: Adamova zapuščina
16. ANTHONY DOERR: Vsa ta nevidna svetloba
17. COLSON WHITEHEAD: Podzemna železnica
18. JONAS JONASSON: Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil
19. ERIC WILSON, THERESA PRESTON: Kratka zgodovina traktorjev v ukrajinščini
20. FERI LAINŠČEK: Kurji pastir
21. CHRISTY LEFTERI: Čebelar iz Alepa
22. PATRICK MODIANO: Avgustovske nedelje
23. ZLATA VOKAČ MEDIC: Marpurgi
24. FRANJO H. NAJI: Ringlšpil
25. BORIS KOLAR: Potopimo Islandijo
26. VINKO MÖDERNDORFER: Druga preteklost
27. MARJAN TOMŠIČ: Zrno od frmntona
28. TONE PARTLJIČ: Ljudje z Otoka
29. TONE PARTLJIČ: Grob pri Mariji Snežni
30. STANKO MAJCEN: Bogar Meho
31. ZORKO SIMČIČ: Človek na obeh straneh stene
32. JOŽE KERENČIČ: Domačija
33. NADA FROM POTOČNIK: Naš Slavko
34. MANICA LOBNIK: Gorniki in čas
35. PREŽIHOV VORANC: Jamnica
36. GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ: Ljubezen v času kolere
37. JOSÉ MARIA DE EÇA DE QUEIRÓS: Zločin očeta Amara
38. CHARLES DICKENS: Naš skupni prijatelj
39. JOSEPH ROTH: Radetzkyjeva koračnica
40. THOMAS MANN: Izpovedi bleferja Felixa Krulla

Knjige si je mogoče izposoditi (tudi) v pesniški enoti Mariborske knjižnice. Ob tem Matjaž Partlič iz KUD-a Marice Kerenčič Pesnica pravi, da v društvu vabijo k branju in sodelovanju pri bralni znački prav vse, ne oziraje na občinske meje. “Tovrstne bralne značke so v Sloveniji kar pogoste. Običajno so njihovi glavni organizatorji sicer knjižnice. Res pa je, da je covid situacija te stvari tudi nekoliko pospešila. Z organizacijo bralnega značke smo želeli vzpodbuditi organizirano, družabno branje, in to v mejah dovoljenega.”