Včeraj, okoli 18. ure so gasilci zavarovali območje Čeligijevega stolpa, kjer se je okrušilo približno 20 kvadratnih metrov zunanje kamnite stene. Danes se situacija že proučuje.

Včeraj, 15. maja, okoli šeste ure zvečer se je okrušilo približno 20 kvadratnih metrov zunanje kamnite stene Čeligijevega stolpa zaradi česar se je del stolpa sesedel, okolico so nemudoma zavarovali gasilci GB Maribor.

Na lokaciji so strokovnjaki

Danes sta na lokaciji stolpa, na Gregorčičevi ulici, statik Zavoda za varstvo kulturne dedišče Slovenije Miran Ježovnik in operativni vodja gradbišč Goran Gabrovec, ki proučujeta situacijo in pripravljata popis stanja. Po naših neuradnih informacijah sesedanje in okrušanje povzroča korenina bližnjega drevesa.

Svoj del je prispeval tudi podžupan Gregor Reichenber, ki je v MO Maribor odgovoren za arhitekturo in prostor, ki je ob veliki nesreči za Maribor dejal: “Del Čeligijevega stolpa se je najverjetneje sesedel, seveda zaradi dotrajanosti in neugodnih vremenskih razmer v letošnjem letu, ki so bili letos res neprizanesljivi. Župan Saša Arsenovič je ob prejemu informacije ukrepal in zahteval, da se škoda nemudoma sanira, saj se le tako lahko prepreči nadaljnja poškodba objekta oz. povzročanje splošne nevarnosti v okolici.

Sesedel se je severovzhodni del spodnjega vogala stolpa, ki se nahaja med Gregorčičevo in Slovensko ulico, nedaleč od stavbe Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Čeligijev stolp so zgradili 1460

Čeligijev stolp je obrambni stolp v Mariboru, eden izmed petih stolpov severnega mestnega obzidja, ki so ga meščani zgradili leta 1460. Stolp kvadratne oblike je bil pomembna obrambna točka na obzidju. Ime je dobil po mariborskih pivovarjih Tscheligijih, v preteklosti pa so mu pravili tudi Smodniški stolp.

Zdaj stoji v Gregorčičevi ulici, obdan z novozgrajenimi objekti. V 18. stoletju je v njem začela obratovati prva mariborska pivovarna. V letu 2012, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture (EPK), so stolp obdali z umetelno ograjo z vgravirano poezijo v Braillovi pisavi, a je bila v zadnjem času tudi ta obdana z zaščitno ograjo.