Urban Jug, rojen Mariborčan, ki trenutno živi v Amsterdamu, se novembra z jadrnico odpravlja na pot čez Atlantski ocean.

27-letni Urban Jug je pustolovski navdušenec z izkušnjami v urbanem plezanju, potapljanju, padalstvu in jadranju. Rodil se je v Mariboru, odraščal je v Rušah in Litiji, se izšolal za ortotika in protetika, zdaj pa živi v Amsterdamu. “Sem pustolovski navdušenec, ki se trudi živeti izven komfortne cone in se rad druži s kreativnimi ljudmi. Obožujem adrenalin in glasbo. Na Štajerskem sem živel približno devet let, kasneje pa sem Maribor z okolico zgolj redno obiskoval. V Amsterdam sem se preselil leta 2019 zaradi naključne priložnosti za delo. Trenutno sem samostojni podjetnik, ukvarjam se z zaključnimi gradbenimi deli,” razlaga Jug.

Uresničitev mladostniških sanj

Že kot mladostnik je sanjal, da bi z jadrnico preplul Atlantski ocean. “Želja se je rodila v najstniških letih, ne vem pa točno od kod izvira, saj se z družino nikoli nismo udeleževali aktivnostih na čolnih. Za to je verjetno še najbolj zaslužen moj pustolovskih duh, ki ga imam po naravi kot otrok izpod Pohorja in želja po testiranju telesa in uma. Z daljšimi potovanji sicer nimam izkušenj, to bo prav tako tudi prvo potovanje izven Evrope.”

Mladostniško željo bo sedaj končno uresničil, konec leta bo kot član posadke Bluewater Miles. Kot pravi Urban, je Bluewater Miles internacionalna posadka jadralnih navdušencev, ki jo je ustanovil skiper Marcin Wojtyczka.

“Zasedba posadke se vedno spreminja, ker je v njej kar nekaj članov iz celega sveta. Vse je odvisno od ekspedicije, ki je organizirana, njene časovnice, zahtevnosti in pa seveda tudi stroškov, ki so s tem povezani. Vsi člani so vedno istočasno obveščeni o prihajajočih ekspedicijah, potem pa gre zadeva po sistemu ‘kdor prej pride, prej melje’. Bistvo posadke Bluewater Miles so tovarištvo, racionalnost, deljenje znanja in veščin ter nova doživetja. Vse glede jadranja, planiranja, priprave hrane in čiščenja zmeraj poteka po odlično razvitem in premišljenem sistemu, zahvaljujoč skiperju Marcinu. Vsi člani se med seboj dopolnjujemo in učimo drug od drugega, naloge straž pa so jasno opredeljene. Hrana, pijača in stroški se enakovredno porazdelijo med vse na krovu.”

Start na Kanarskih otokih

Ekipo, s katero bo Urban prečkal Atlantik, sestavljajo še Andreas iz Nemčije, Miguel iz Španije, David in Dave iz Velike Britanje ter skiper Marcin iz Poljske. “Dva sva manj izkušena, ostali štirje pa precej izkušeni morski mački. Od tega sta dva RYA certificirana Yachtmaster Cruising inštruktorja.”

V ponedeljek, 20. novembra, bodo s 13 metrov dolgo jadrnico odpluli iz pristanišča Santa Cruz na otoku Tenerife (Kanarski otoki). “V 27 dneh načrtujemo prejadrati približno 3000 navtičnih milj, to je 5500 kilometrov. Jadranje zaključimo v soboto, 16. decembra, v pristanišču La Marina du Marin na otoku Martinique (Karibsko otočje). Najboljša sezona za prečkanje Atlantika iz vzhoda na zahod je namreč od novembra do februarja, ker takrat v tej smeri pihajo pasati, ki te ponesejo čez ocean.”

Jadrnica je znamke Beneteau, model New Oceanis 40.1, letnik 2023, dolga 12,87 metra, široka 4,18 metra, ugrez ima 2,27 metra, višina jambora je 18,78 metra, ima dva krmilna kolesa, klasično glavno jadro velikosti 43,2 kvadratna metra, navijalno prednje jadro in viharno prednje jadro. Na vprašanje, kaj vse mora jadralec znati, da se odpravi na tako pot, Urban izstreli, da je potrebno v prvi vrsti razumeti fiziko jadranja. Poleg tega morajo obvladati mornarska dela in veščine, navigacijo, meteorologijo, motoroznanstvo, poznati pomorske predpise in pravilnik o izogibanju trčenju na morju.

“Skupinske priprave s posadko bodo potekale tri dni. V to spada podroben pregled in testiranje jadrnice, trening vseh varnostnih protokolov, razdelitev in urnik straž, planiranje poti, nabava zalog in razporeditev na krovu. Po precej hedonistični poletni sezoni poleg dela zdaj spet redno telovadim in skrbim za dobro psiho/fizično kondicijo. Posvečam se glasbi in različnim kreativnim projektom z bližnjimi prijatelji, hkrati pa urejam še zadnje stvari, ki jih potrebujem za pot,” sklene Urban Jug.