Skoraj leto in pol po uničujočem požaru, ki je povsem uničil Dom na Osankarici, je njegova usoda še zmeraj nejasna.

Pošteno leto dni po katastrofalnem požaru Dom na Osankarici še zmeraj izgleda kot otožno pogorišče. Odkar so ga zajeli ognjeni zublji, ki so uničili domala vse, se ni skoraj nič spremenilo. Zanimalo nas je, kdaj bo priljubljena izletniška točka dočakala prenovo in kje se zatika, da se ta, kot kaže še ni pričela.

Nekdaj priljubljena turistična točka in kulturno obeležje

Na visokem barju sredi pohorskih gozdov, lučaj od Črnega jezera, se nahaja Dom na Osankarici. Nekoč je bil priljubljeno postajališče pohodnikov, pa tudi ljubiteljev zgodovine.

Nekoč so del doma zasedale muzealije, Muzej NOB je namreč tam hranil zbirko – Partizansko Pohorje, ter bil hkrati upravitelj prostora. Kasneje so zbirko sicer prenesli v muzej, prikaz razstave pa je v trajni spomin ostal na panojih. Z razstavnim prostorom je poslej upravljal Zavod za kulturo Slovenska Bistrica.

Čeprav je bil ta spomin je bil manj trajen, kot so upali njegovi avtorji, res pa je, da s prenosom muzealij dediščina zdaj ni uničena. Del stavbe, kjer je bila postavljena razstava, je sicer edini, ki je ostal delno ohranjen, nekaj fotografij naj bi bilo sicer poškodovanih, vendar je bila škoda celo manjša, kot so sprva ocenjevali: “Razstavni panoji oz. fotografije v požaru niso bili uničeni, kajti prostor v katerem se razstava nahaja so gasilci obvarovali pred požarom. Panoje so pokrili s polivinilom in jih tako zaščitili pred vodo. Nekatere fotografije so sicer bile rahlo poškodovane. Predmete, ki so bili na razstavi in so last MNOM smo odstranili. Kakšno pa je stanje razstave danes, ne vem, ker ne moremo v prostor,” je za maribor24.si pojasnila Simona Tripkovič, v.d. direktorica Muzeja NOB.

Želja Muzeja narodne osvoboditve Maribor je, da se razstava na Osankarici vsekakor obnovi, ne samo s fotografijami temveč tudi s predmeti.

Iz mariborskega muzeja so še sporočili, da bi si želeli razstavo ponovno postaviti prav na Osankarici: “Želja Muzeja narodne osvoboditve Maribor je, da se razstava na Osankarici vsekakor obnovi, ne samo s fotografijami temveč tudi s predmeti. To pa bo mogoče šele, ko bodo za to izkazani ustrezni pogoji.”

Pogorišče še kar sameva

Takoj po požaru, ta se je razplamtel lani aprila, so mnogi pohodniki, ljubitelji narave, pa tudi prijatelji takratnega upravitelja doma, Aleša Patekarja, želeli pognati akcijo, s katero bi dom čim prej postavili iz temeljev. Nekaj časa je bilo tudi govora, da naj bi dom usposobili vsaj toliko, da bi lahko obratoval ob vikendih, ko se na obronkih Pohorja kar tre obiskovalcev.

Kasneje so tam pripravili celo ponudbo “pijače za poštene”.

Vir: FB Dom na Osankarici

Vir: FB Dom na Osankarici

Vir: FB Dom na Osankarici

O natančnih načrtih za zdaj niso spregovorili niti na Občini Slovenska Bistrica, niti na Zavodu za kulturo Slovenska Bistrica.

Smo v pogovorih z lastnikom zato vam v tem trenutku ne moremo posredovati časovnice in finančne konstrukcije..se pa načrtuje, da se ponovno postavi zbirka, vsekakor v sodelovanju z muzejem.

Da dom le še ni povsem odpisan, daje verjeti komentar iz strani pristojne občine: “Dom na Osankarici, ki je pogorel je v zasebni lasti, v občinski lasti je muzej, ki sicer ni pogorel vendar zaradi požara in gašenja ni več varen za uporabo. Smo v pogovorih z lastnikom zato vam v tem trenutku ne moremo posredovati časovnice in finančne konstrukcije..se pa načrtuje, da se ponovno postavi zbirka, vsekakor v sodelovanju z muzejem,” so zapisali v izjavi.

Kako daleč so dogovori o prenovi in kdaj bi dom lahko spet zaživel, smo povprašali tudi najemnika doma Aleša Patekarja, vendar njegovega odgovora doslej še nismo prejeli.