Pogovarjali smo se z zmagovalcema oddaje Mali šef Slovenije, ki prihajata iz majhne slovenskogoriške občine.

Občani Benedikta v osrednjih Slovenskih goricah so lahko upravičeno ponosni. Dobili so namreč nova Mlada šefa Slovenije. Tak je naslov oddaje, ki smo jo lahko spremljali na POP TV, in v kateri sta prepričljivo zmagala Alex Bratuša in Tim Katan, učenca 8.b. razreda Osnovne šole Benedikt. Tim je Benedičan, živi pri Svetih Treh Kraljih, medtem ko Alex prihaja iz Lokavcev iz bližnje občine Gornja Radgona. Tim nam je povedal, da njegovi začetki kuhanja segajo v obdobje, ko je bil star šest, sedem let. Takrat je začel vihteti kuhalnico s pomočjo mame in babice, najbolje so mu sprva uspevala vmešana jajca. »Spomnim se, da je mlajša sestra želela biti ves čas v kuhinji, a ji tega nisem dovolil. Vse sem hotel narediti sam.« Alex pa je začel s kuhanjem nekoliko kasneje, pri osmih, devetih letih, najraje pa je pripravljal omleto in tople sendviče. »Tudi meni sta v kuhinji pomagali mama in babici, medtem ko moja mlajša sestra ne želi kuhati.«

V oddajo ju je prijavila njuna učiteljica gospodinjstva

In kako se je pravzaprav začela njuna pot v Malem šefu Slovenije? V oddajo ju je prijavila učiteljica gospodinjstva Sabrina Barbarič, ki je v fantoma videla velik kuharski potencial. Konec novembra lani je sledila avdicija v Ljubljani, na kateri sta Tim in Alex skuhala morsko rižoto in z njo premagala tekmovalca iz Voličine ter se uvrstila v oddajo. »Na avdiciji je sodelovalo nekaj manj kot 300 kuharskih parov iz celotne Slovenije. Uspelo se nama je uvrstiti med osem najboljših, sva pa kot edina tekmovalca zastopala Štajersko in Prekmurje.« Takoj, ko sta izvedela, da bosta kuhala pred kamerami, sta začela vaditi, udeležila pa sta se tudi več koučingov v Ljubljani, na katerih sta se naučila pravilnega rezanja zelenjave in mesa, filiranja rib in podobno. Prva snemanja oddaj so se začela v januarju, Tim in Alex sta morala v sezoni desetih oddaj opraviti štiri kuhanja. »Najprej sva kuhala proti paru iz Celja, sledil je kuharski dvoboj z Jesenicami, v tretje sva se pomerila s Korošicama, v superfinalni oddaji pa s tekmovalcema iz Vipave. V vseh dvobojih sva pripravila boljšo jed.”

V prvi oddaji sta Benedičana pripravljala čokoladno tortico s skuto in hruško, v šesti oddaji ajdove krape s proseno kašo in repo, v deveti finger food in v zadnji trihodni meni iz buče.

Jedi, ki so jih pripravljali posamezni kuharski pari, je določila ekipa Malega šefa Slovenije. V prvi oddaji sta Benedičana pripravljala čokoladno tortico s skuto in hruško, v šesti oddaji ajdove krape s proseno kašo in repo, v deveti finger food in v zadnji trihodni meni iz buče. Tim ob tem pove, da so bili ajdovi krapi zanj najzahtevnejša jed, in doda, da so tekmovalci nekaj dni pred snemanjem oddaje izvedeli, kaj bodo kuhali. “Tiste tri dni sva izkoristila za učenje recepta in pri Alexu doma jed tudi testno pripravila.”

Snemanje ene oddaje je trajalo ves dan

Sicer pa so snemanja oddaj potekala ob sobotah in nedeljah. Alex: “Vstala sva ob štirih zjutraj in iz studia odšla ob devetih zvečer. V enem dnevu smo posneli le eno oddajo, res pa je, da smo včasih tudi kaj ponavljali, npr. uvodne nagovore voditelja ali komentarje žirantov. Zaradi kamer je bil sprva nekoliko čuden občutek, potem pa sva se nanje navadila.” Timu se je med kuhanjem pripetila manjša nesreča, saj se je med pripravo buče urezal v roko, nakar ga je hitro oskrbela zdravstvena ekipa. “Za naju najtežja nasprotnika sta bila bratranec in sestrična z Jesenic.”

Da sta zmagala, sta morala do zadnje predvajane oddaje skrivati

Snemanje vseh oddaj se je zaključilo že 21. februarja, takrat sta fanta tudi izvedela, da sta najboljša. Vendar tega veselja vse do predvajanja zadnje oddaje po televiziji nista smela deliti z drugimi. “Povedala sva zgolj staršem. Ostalim, tudi sošolcem, učiteljem, nisva smela. Vedno, ko so naju spraševali o tem, sva morala poiskati nek izgovor.” Ko pa je postalo jasno, da nova Mala šefa Slovenije prihajata iz Benedikta, pa so čestitke začele deževati. Pretekli ponedeljek so jima pred šolo pripravili velik sprejem, za katerega nista vedela.

Alex in Tim sta ob razglasitvi zmage prejela vsak svoj pokal in vrednostni bon v višini 10.000 evrov, ki jih je daroval Mercator. Denar je namenjen uresničitvi šolskih projektov, mlada kuharja iz Benedikta pravita, da ga bodo na šoli porabili za obnovo gospodinjske učilnice, morebiten ostanek sredstev pa za ureditev učilnice na prostem. “Njune želje bomo vsekakor upoštevali. Denar sta si sama prislužila, šola pa ima to srečo, da sta naša učenca. Nanju smo globoko ponosni, vsakič smo spremljali oddaje, navijali zanju, kupovali Mercatorjeve bone in na ta način pridobivali točke. Šola ju je zgolj prijavila na tekmovanje, vse ostalo pa je delo njunih pridnih rok in staršev, ki so ju vozili v Ljubljano in z njimi preživljali snemalne dneve. Fanta imata zdaj slavo, prepoznavnost, kar pa upam, da bosta dobro izkoristila,” pa je povedala njuna razredničarka Petra Cafnik Novak.

Tim je k temu dodal, da še ne ve, katero srednjo šolo bo izbral, se pa čez kakšni dve leti zagotovo vidi v MasterChefu, Alexa pa zanima veterina, kuhanje pa bo njegov hobi. Tudi sicer pa zdaj, ko nista več v šovu, še vedno kuhata: “Če ima kdo rojstni dan, mu spečeva torto, kuhava pa tudi ob nedeljah.” Tim, njegov najljubši predmet je predmet je biologija, najraje in najboljše pripravlja sladice ter morsko hrano, Alex, ki sta mu ljuba biologija in šport, pa je mojster v ribjih filejih. Sicer pa imata oba v teh dneh veliko intervjujev, malce v zadregi eden od njiju potrdi, da sta postala (še bolj) priljubljena pri dekletih.

Aljoša Bradač: Parirali smo šolam iz veliko močnejših okrajev

Zadovoljstva nad Timovim in Alexovim uspehom ni skrival niti ravnatelj benediške osnovne šole Aljoša Bradač: “Za šolo je bilo najbolj naporno čakanje na razglasitev rezultatov tekmovanja, sledili smo vsaki oddaji posebej, preko Mercatorjevega glasovanja je bilo za njiju oddanih skoraj tri tisoč glasov, kar kaže na to, da ju je podpiral tudi kraj. Parirali smo šolam iz veliko močnejših okrajev. Sicer pa smo veseli, da bo gospodinjska učilnica že letos, najverjetneje v času poletnih počitnic, dobila novo opremo, aparate, ki jih nujno potrebujemo. Predvsem pa upamo, da bo to še bolj vzpodbudilo zanimanje za zdravo prehrano, kuhanje, kar se že kaže pri odločitvah učencev za ta izbirni predmet. Pokazali smo, da vzgajamo otroke v samozavestne državljane, ki se znajo soočiti s takšnimi in drugačnimi izzivi, in tudi v najhujših situacijah stopijo skupaj ter na koncu, kljub ureznini in kakšnemu prepiru, zmagajo.”