Ideja je vzniknila že leta 2016, od takrat pa so se načrti nekajkrat spremenili. Teren za gradnjo je bil končno zakoličen in prvo lopato so že zasadili v začetku tega meseca.

Na tej lokaciji raste prvi mariborski pasji park

Gradnja dolgo pričakovanega pasjega parka na Taboru se je pred nekaj dnevi končno pričela, med tem pa se na mestnem svetu že dogovarjajo o še eni lokaciji na levem bregu Drave. Lani so pasji park obljubljali tudi na Teznem, vendar ga občina za zdaj ne načrtuje. Stanovalci so se tam znašli po svoje.

Zgodba se vleče od leta 2016

Ideja pasjega parka v Mariboru je bila zasejana že pred šestimi leti. S tem bi Maribor kot sodobno urbano mesto stopil ob bok prestolnicam in večjim mestom. V Ljubljani so denimo od leta 2007 postavili že šest pasjih parkov, projektni načrti pa se od uvedbe in potrditve ideje, v Mariboru le vsake toliko malce spremenijo. Konec minulega leta, ko bi moral biti park že zaključni fazi izgradnje, so na MOM pojasnili, da z načrti nekoliko zamujajo in zagotovili, da bodo z izgradnjo pričeli v začetku leta. Maja so z deli šele pričeli, dela pa naj bi zdaj hitro stekla.

Pasji park se bo razprostiral na 990 kvadratnih metrih, lokacijsko pa je umeščen na zemljišču med Vojašnico generala Maistra in površinami Športnih objektov Maribor v mestni četrti Tabor. Na januarski razpravi mestnega sveta so sicer še naleteli na nekaj ovir, park je bil namreč načrtovan na zemljišču, kjer je v uporabi javna pot, zato je bilo treba izvesti postopek izvzema iz javnega dobra, v poznih pomladnih mesecih pa so le zasadili prvo lopato in dela so se pričela.

Novico, da so se dela pričela, je MOM objavila tudi na družbenem omrežju:

Dva ločena prostora

Urejena bosta dva ločena prostora s svojim vhodom za manjše pasme psov in za večje pasme. Vsak prostor bo imel svoj pitnik in urejen hribček s tunelom. Park bo urejen z obstoječimi drevesi za senco in tudi z novo zasaditvijo. Ograja bo zasajena od zunaj tudi z grmovnicami,” načrte pojasnjujejo na Mestni občini Maribor.

Po pridobljenem in pravnomočnem gradbenem dovoljenju z dnem 4.5.2022 je bil izveden uvod v gradnjo z naročnikom, projektantom, nadzornikom in izdelovalcem na lokaciji in določeno, da se zakoliči teren za gradnjo. Vrednost projekta je 66.219 €, izvajalec del je PGGH – Podjetje za gozdne gradnje in hortikulturo d.o.o..

Nekateri lastniki so nad dejstvom, da bodo psi ločeni glede na velikost, neprijetno presenečeni, večina kinologov pa je mnenja, da je to logična rešitev, kajti večji in težji pes nehote manjšemu in šibkejšemu med razigrano igro zlahka zadane hude poškodbe. Ob tem pa velja izpostaviti, da je vsak lastnik odgovoren za svojega psa. Seveda je potrebno za kužkom pospraviti iztrebke, otroci pa lahko s svojimi štirinožnimi prijatelji pasji park obiščejo le v spremstvu odraslega.

Pomembno je, da je vsak pes primerno socializiran, kar je nemara še pomembnejše v urbanem okolju. Pasji park nikoli ni prostor, kamor pripeljemo psa, ga spustimo s povodca in čakamo, da se neha igrati. Pomembno je, da svojega psa poznamo, da poznamo njegove navade in morebitne posebnosti. S povodca ga nikoli ne spuščamo, kadar je preveč razburjen, temveč šele, ko se umiri. Lastnega psa je potrebno ves čas nadzirati in prekiniti igro, če bi postala pregroba. 

Na občini so potrdili, da so se dolgo pričakovana dela že začela. Natančne časovnice sicer nimajo izdelane, okvirni rok izgradnje pa je 30 dni. Predvidevajo, da bodo prvi pasji navdušenci in njihovi lastniki v novem pasjem parku na Taboru družili že junija. 

Tezenčani preslišani, a so sami našli rešitev

Pred letom dni se je med obiskom mestnih četrti tudi na Teznem oglasil podžupan Medved, ki je podrobneje predstavil projekte v teku. krajani so se med drugim obregnili ob obljubo o pasjem parku, ki naj bi bil lociran tudi na Teznem. “Na sestanku smo res govorili tudi o možnostih ureditve pasjega parka na območju te mestne četrti, saj je to interes krajanov. Ocenili smo, da bi bilo primerno, da je pasji park urejen na stanovanjskem območju, bolj konkretizirali pa možnosti (v smislu lokacije ali časovnice) še nismo,” je takrat pojasnil Medved.

Ograda na Teznem

Načrti so se nato izjalovili in na MOM trenutno pasjega parka na nobeni lokaciji na Teznem nimajo v načrtu. Ker gre za res veliko območje z mnogimi stanovalci, so ti sami našli rešitev. Pod daljnovodi v Stražunu, tik ob Ptujski cesti, je tako zdaj postavljena ograda, ki nudi možnost izpusta ter socializiranja psov.

Na Teznem je že postavljena improvizirana ograda  kjer se razlega razigran pasji lajež.

Na MOM pojasnjujejo, da ne gre za njihovo zemljišče, šlo naj bi za zasebno posest. V ogradi sicer ni dodatne “ponudbe”, lastniki pa za svojimi kužki pospravijo, poskrbijo za svežo vodo in velikokrat stkejo nove vezi.

Kaj pa levi breg?

Za zdaj torej kaže, da bo na desnem bregu Drave Tabor edina lokacija pasjega parka. V Listi kolesarjev in pešcev so idejo, da ja park končno v fazi začetka izgradnje pozdravili, sočasno pa so dali pobudo, da za štirinožce in njihove lastnike MOM poskrbi tudi na levem bregu.

Skladno s koalicijskim dogovorom dajemo pobudo, da se že v začetku leta 2022 pristopi k postavitvi drugega pasjega parka, in sicer na levem bregu Drave, v neposredni bližini Mestnega parka oz. bolj konkretno, na zelenici v bližini drugega in tretjega ribnika. Ob tem se naj zaradi varnosti uredi območje umirjenega prometa z dvignjenim prehodom za pešce,” so pozvali.

Predlagana lokacija je po besedah podžupana v lasti občine, v kratkem pa je pričakovati tudi pripravo projektne dokumentacije zanjo.