Prireditve ob 25. prazniku občine Cerkvenjak bodo ta konec tedna dosegle vrhunec.

Občina Cerkvenjak v teh dneh praznuje 25. občinski praznik. Preteklo nedeljo dopoldne je tamkajšnje društvo kmečkih deklet in žena na platoju pri gasilskem domu v središču Cerkvenjaka pripravilo Veselo kuharijo – že sedmo meddruštveno kuhanje enolončnice. Kljub nekoliko negotovemu vremenu je sodelovalo 13 ekip, letos le iz domače občine: Društvo kmečkih deklet in žena Cerkvenjak, Občinska organizacija Rdečega križa Cerkvenjak, Župnijski pastoralni svet sv. Antona, Turistično društvo Cerkvenjak, Čebelarsko društvo Ivan Jurančič Cerkvenjak,  klenkarji Župnije sv. Antona, Društvo upokojencev Cerkvenjak, Moto klub Slovenske gorice, Kulturno društvo Cerkvenjak, Društvo general Maister, Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak, Športno turistično društvo Smolinci – Župetinci in PGD Cerkvenjak.

Sodelujočim ekipam so organizatorji zagotovili tri kilograme svinjskega mesa, pijačo in kruh, za vse ostale sestavine so poskrbeli sami. V kotlih so kuhali različne enolončnice; kisle juhe, bograče, juhe z vlivanci in žličniki, …  Kuharska ekipa je štela največ štiri člane, nam je povedala tajnica Društva kmečkih deklet in žena Cerkvenjak Terezija Firbas. Dodaja, da ekipe med seboj niso tekmovale, v ospredju je bilo druženje.

Enolončnice so z veseljem poskusili občani, ki so se ob tej priložnosti zbrali na prizorišču kuhanja. Po ocenah organizatorjev jih je prišlo okoli 150, številni med njimi od desete svete maše. “Vedno poskrbimo, da so enolončnice kuhane, ko se maša zaključi,” še pravi Firbasova. S številom sodelujočih ekip je bila zadovoljna, saj je kuhala več kot polovica društev v občini.

Vrhunec prireditev bo konec tedna

Jutrišnja sobota bo v Cerkvenjaku med drugim v znamenju letalskega dne, ki ga tradicionalno prireja Aeroklub Sršen. Na vzletišču v Čagoni se obeta bogat letalski program, panoramski leti za obiskovalce bodo na voljo že po 10. uri. Osrednji dogodek, proslava ob 25. občinskem prazniku s podelitvijo priznanj, pa bo to nedeljo, 18. junija, ob 11. uri v dvorani doma kulture, še prej bo skozi središče Cerkvenjaka krenila povorka starih običajev Obudimo stare čase. Maša, posvečena prazniku občine, se bo začela ob 9.30, uro kasneje sledijo preleti ultralahkih letal in motornih padal. Od 13. ure naprej bo pred gasilskim domom družabno srečanje z ansamblom Matadorji.