Akcija bo v veterinarskih ambulantah, saj v Društvu za zaščito živali Maribor opažajo, da je prav preveliko število lastniških živali v glavnem tudi vzrok velikega števila zavrženih in zapuščenih živali.

Društvo za zaščito živali Maribor v začetku oktobra znova začenja z akcijo sterilizacij in kastracij lastniških psov in mačk v veterinarskih ambulantah v Podravju. Tudi zato, ker opažajo v društvu, da je prav preveliko število lastniških živali v glavnem tudi vzrok velikega števila zavrženih in zapuščenih živali. »Vloga društva je ozaveščanje, kar pomeni, da bomo po več kanalih sporočali o tem, kako pomembni sta sterilizacija in kastracija domačih živali z namenom preprečevanja neželenih legel mladičkov, ki pogosto žalostno končajo,« so sporočili iz omenjenega društva. Akcija bo potekala od 1. do 31. oktobra, s tem bomo obeležili tudi svetovni dan živali, ki je 4. oktobra.

Postopek za stranke bo preprost

K sodelovanju vabijo ambulante podravske regije, ki so pripravljene nuditi 20 odstotkov popusta na ceno storitve sterilizacije oziroma kastracije. Podrobnejši seznam sodelujočih ambulant bodo objavili v začetku septembra, ko bodo prejeli povratne informacije in takrat tudi začeli z intenzivnejšim obveščanjem. »Plakati bodo na voljo za sodelujoče ambulante, podprle so nas tudi občine, tako da bodo plakati ozaveščali v večini podravskih občin, saj nismo omejeni le na Maribor,« so zapisali in dodali, da bo postopek za stranke preprost. »Oglasiti se bo treba v najbližji ambulanti, če bo na seznamu sodelujočih, in povprašati po kuponu, ki jih bo prejela vsaka ambulanta želeno število ter se dogovoriti za termin. Cene se res razlikujejo in na to nimamo vpliva, zato bo odvisna od ambulante,« še sporočajo iz društva, kjer jim je pomembno, zakaj sterilizirati in kastrirati ter ne samo čakati na obljubljeni popust. »Število neželenih legel je še vedno problem, mladički, pogosto tudi odrasle živali, nemalokrat dočakajo bridki konec. Nekateri še zmeraj pobijajo mladiče, jih nastavljajo v škatle, vrečke, odvržejo v gozd,…. Vse to ni potrebno, saj sta rešitev sterilizacija oziroma kastracija. Želimo doseči, da se ljudje zavedajo, da je sterilizacija in kastracija del odgovornega lastništva,« so zaključili v Društvu za zaščito živali Maribor.