Na pogostost glavobola lahko vpliva nizka odpornost na stres, dednost in spol – ženske pogosteje trpijo za migrenami kot moški. Poleg teh dejavnikov pa ima pri tem veliko vlogo tudi kakovost prehrane. Znanstveniki so odkrili, da je lahko vzrok glavobolov pomanjkanje nekaterih vitaminov in makroelementov. Najpogosteje gre za naslednje snovi:
Folna kislina, vitamin B12
Zaradi nezadostne vsebnosti teh snovi v telesu človek postane pozabljiv, raztresen, razdražljiv. Še več, ko se pojavi glavobol, vzamemo zdravila, ki vsebujejo aspirin, ki še dodatno znižuje raven folne kisline in vitamina B12.
Da bi nadomestili pomanjkanje teh snovi morate jesti špinačo, buče, brokoli, šparglje, avokado, peso, korenje in jajca. Poskusite ta živila vključiti v vsakodnevno prehrano in videli boste, da se boste počutili bolje.
Baker in železo
Gre za zelo pomembna makro elementa. Njuno pomanjkanje se najpogosteje pojavlja pri ženskah, kar vodi v razvoj anemije, migrene, hipotenzije, depresije in utrujenosti.
Ti pomembni snovi lahko dobite iz orehov, fižola, kozjega sira, avokada, zelene solate, semen, jeter in alg.
Vitamin B6
Pomanjkanje tega vitamina vodi v razvoj žilnih bolezni. Da bi to preprečili, jejte več fižola, jeter, sveže zelenjave in žit. Na ta način boste ohranili zdravje vitalnih organov, kot so srce in možgani, okrepili pa boste tudi živčni in srčno-žilni sistem.
Vitamin D
Vitamin D je izjemno pomemben vitamin, ki ga dobimo od sonca. V jesensko-zimskem obdobju pa je sonca premalo oz. smo mu preveč izpostavljeni, zato morate poskrbeti, da bo vaša prehrana vsebovala živila, bogata s tem vitaminom, in sicer jajca, stročnice, jetra, morske sadeže in mlečne izdelke.