Nej Lešnik je 25-letni Mariborčan, magistrski študent psihologije, ki se v prostem času ukvarja z ustvarjanjem stripov. Objavlja jih pod imenom Raznoraznost in z njimi osvetljuje vsakdanje situacije, neprijetne momente in družbene normative, značilne za naše okolje.

Raznoraznost obstaja od leta 2016; Nej pravi, da je plod pretiranega razmišljanja o svetu in ljudeh. S svojimi stripi se dotika vsakdanjega življenja – našega razmišljanja, podzavesti, medosebnih odnosov in pretirano vljudnih situacij, ki jih doda kanček inteligentne (samo)ironije. Opis na strani na Facebooku to dobro osvetli: “Življenje je kot ocean, ne moreš ga spiti.” Z Nejem Lešnikom smo se pogovarjali o njegovih začetkih, idejah in miselnosti, zaradi katere njegovi stripi s specifičnim humorjem vse bolj pridobivajo na prepoznavnosti.

Kako je nastala ideja za Raznoraznost?

Opisati točno pot nastanka ideje Raznoraznosti je kar težavno. Verjetno je kriva kombinacija prekomernega razmišljanja o svetu in ljudeh, navduševanje nad fantazijo in humorjem ter veselje do grafičnega oblikovanja. Te štiri stvari so se na eni točki preprosto združile in začel sem delati kratke stripe in ostale vsebine in jih objavljati na svoji strani na Facebooku – to je bilo marca 2016. V začetku sem bil pravzaprav dejansko sam svoja ciljna publika. Stvari sem delal zase, sploh nisem kaj dosti razmišljal o »ciljni skupini« in podobnih konceptih. V bistvu sploh nisem razmišljal.

Nečesa sem se spomnil, bilo mi je zanimivo, bizarno ali smešno in zato sem to narisal ali napisal, potem pa sem zadevo objavil na svoji strani. In to je bil ves namen. Potem pa je enkrat slučajno prijateljica vprašala, če lahko naredim en izdelek oziroma strip samo za njo. Seveda sem to z veseljem naredil, ampak kar je tukaj pomembno je, da takrat prvič nisem delal »zase«, ampak sem se moral postaviti v kožo nekoga drugega in vsaj malo predvideti kakšna vsebina bi »drugemu« lahko bila zanimiva. Potem ko sem to objavil je zadeva dobila veliko več reakcij (recimo všečkov in komentarjev), kot vsi izdelki poprej. In takrat sem dejansko začel razmišljati; hmm očitno je zadevo možno narediti všečno širši populaciji, kaj pa če bi bil od zdaj naprej namen moje strani zabavati ali k mišljenju spodbujati pač populacijo v vsem slovenskem prostoru? In zdaj že dobri dve leti in pol delam na svoji strani, velika večina izdelkov pa so stripi.

Zakaj si za svoje izražanje izbral stripe?

Kadarkoli nekdo razmišlja o svetu in ljudeh in želi ali ideje, ki so plod tega razmišljanja ali konec koncev tudi čiste domišljije, predstaviti ljudem – ima na voljo več poti preko katerih se lahko izrazi. Lahko se izrazi z znanstvenim člankom, filozofskim esejem, dramsko igro, performansom, filmo… pa tudi stripom. Strip mi je všeč zato, ker se pojavlja v izredno zgoščeni in hitro prebavljivi formi (veliko hitreje kot recimo 5 stranski zapis). Zaužiješ ga lahko torej v minuti ali dveh. Poleg tega pa imam rad simboliko oziroma simbole, kajti s premišljeno rabo simbolov in ostalih grafičnih in besednih elementov, ki sestavljajo strip, lahko z malo truda in sreče strip pride do tega, da postane prispodoba za nek, sicer veliko težje dojemljiv, kompleksnejši, abstraktnejši sistem/proces, vezan na delovanje ljudi.

Kdo je tvoja ciljna skupina in kakšni so odzivi?

Ciljna skupina je populacija stara med približno 15 in 30 let, čeprav se odzivajo in me spremljajo tudi nekoliko starejši. Odziv je na Facebook strani dober, imam več kot 2500 sledilcev. Eden izmed stripov je dosegel 52.000 ljudi, izmed katerih si ga je ogledalo 18.000, ljudje se pod stripi precej radi taggajo (označujejo). Te številke so vsaj zame, ki tudi študiram, občasno opravljam študentsko delo in se ukvarjam še z drugimi aktivnostmi – več kot odlične.

Kakšni so prihodnji načrti?

Zdaj sem naredil še Instagram stran (Raznoraznost), obstaja dobre tri tedne in nabralo se je že 500 sledilcev (tako številko sem na Facebooku dosegel šele po petih mesecih). Če bo šlo zelo hitro oziroma, če se bo število sledilcev povečalo na recimo 5000 (tako na Instagramu kot na Facebooku), bom morda lahko začel razmišljati v smeri »merchandise-a«. Kakšne majice z logotipom ali stripovskimi figurami/motivi in podobno. Morda tudi kakšen masivnejši natis stripov v fizični obliki in prodaja v trgovini. To bi bilo kar imenitno – če bi se kaj takega zgodilo.

Od kod črpaš ideje za stripe?

Ogromno je zanimivih stvari ampak človeška duša je zame najbolj zanimiv in najkompleksnejši stroj v vesolju. In ta stroj oziroma ti stroji vedno delujejo, se posodabljajo in vplivajo drug na drugega. Materiala za stripe je zato praktično neskončno. Material pride od vsepovsod; nekaj iz opazovanja in reflektiranja lastnih ali drugih medosebnih odnosov, nekaj iz druženja z ljudmi, nekaj iz razmišljanja o globljem pomenu in učinkih različnih družbenih sistemih, nekaj pa iz čiste domišljije.

Tako da na nek način seveda vse pride »iz mojega življenja«, ampak nič ali zelo malo stvari na stripih so se meni osebno dejansko neposredno zgodile. Glavna sestavina stripa pa je (skoraj vedno, razen v res redkih primerih) humor.  Humor je bistvo mojih stripov. Tako da, ko delam strip in ko hočem neko idejo ali nek dogodek predstaviti in pretvoriti v virtualni svet, vedno razmišljam o tem, kako to narediti tako, da bo bralcem zadeva smešna. Včasih, ko se spomin kaj smešnega, ali ko se zgodi kaj smešnega si rečem: »TO bo pa v stripu« ali »to bom nujno pa uporabil za strip« . To so dobri trenutki :).

Več stripov na Facebooku najdete TUKAJ.