Vsako leta ista zgodba. Tik pred ali po polnočjo se zavzamemo za to, da se bomo držali novoletnih zaobljub. A največkrat jih pozabimo najkasneje na koncu januarja. Da se vam to več ne bo zgodilo, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako se lahko zaobljub ne glede na vse držite.

Začnete lahko kadarkoli in bodite 100-odstotno motivirani

Najprej je pomembno, da se zavedate, da je 1. januar le dan. Za začetek novoletnih zaobljub ne potrebujete nujno novega leta. Prevelika osredotočenost na ta dan bo samo povečala pritisk na vas. Namesto prvega dne v letu si izberite dan, ko ste spočiti, 100-odstotno motivirani in se počutite pripravljeni.

Preden se lotite kakšne zadeve, je dobro, da premislite, kaj želite doseči, kako boste to dosegli in kaj bo to zahtevalo od vas. Gre za to, da se svojim ciljem približujete z navdušenjem in s seboj prinesete dovolj zagona.

Manj je več

Ljudje so povprečno taki, da bi na sebi veliko stvari spremenili, kar pa ni najbolje, posebej kar se tiče novoletnih zaobljub. V najslabšem primeru lahko preveč zaobljub naenkrat povzroči dodatno škodo in vas le stane nepotrebne energije.

Namesto tega se osredotočite na eno ali dve zadevi, ki vas resnično zanimata. Postavite si cilje, ki so tudi realno dosegljivi. Če zožite svojo izbiro, lahko vsakemu cilju posvetite vso pozornost in veliko bolj verjetno boste dosegli uspeh. Razmislite lahko na primer tudi o tem, katera področja življenja bi radi izboljšali, namesto da začnete nekaj povsem novega.

Cilje zapišite, takrat postanejo bolj resnični

Svoje dobre namene zapišite. Tisto, kar je zapisano, takoj pridobi večji pomen in je zato bolj zavezujoče. Lahko celo sklenete pisno pogodbo sami s seboj, ki opisuje, kakšni so vaši cilji in kako jih želite doseči. Na tak način  postanejo sklepi in odločitve bolj resnični, kot če bi obstajali le v glavi.

Tako vsako zaobljubo napišite ločeno na list papirja ali kartice. Te kartice pospravite tako, da jih boste občasno pogledali. Dobre lokacije so na primer ogledalo v kopalnici, denarnica ali notranja stran vhodnih vrat. Ta ponavljajoča se vizualizacija vas bo v rednih časovnih presledkih spomnila na vaše dobre namene in vam bo dala dodatno motivacijo, saj se boste vedno zavedali, zakaj spreminjate svoje navade.

Načrtujte zaplete in nagrade

Pot do uresničitve novoletnih zaobljub je pogosto težka. Hitro se vam lahko zgodi, da dosežete svoje meje, vam ni več do tega in potem želite na primer pokaditi cigareto ali pojesti čokoladico. Take zaplete lahko preprečite, če jih že v začetku preračunate.

Za začetek si zapišite seznam najverjetnejših zapletov, na katere bi lahko naleteli. Tik ob težavo si zapišite proaktivne rešitve. Upoštevajte, zakaj lahko pride do te težave in kaj lahko storite glede tega. Če takšne morebitne ovire prepoznate vnaprej, jih boste pozneje v realni situaciji lažje premagali.

Ko vam pa kaj uspe, se kar nagradite. Majhne nagrade so dobra motivacija za premagovanje težjih obdobij. Izberite majhno nagrado glede na svoje želje in interese. Pri tem pa seveda spoštujte svoje zaobljube. Začnite s temi majhnimi tedenskimi nagradami: Nagradite se enkrat za vsak teden, ki ga zdržite. Čez nekaj časa preklopite na sistem mesečnega nagrajevanja, dokler končno v celoti ne preklopite na letno nagrajevanje. Za nagrado izberite nekaj, česar se veselite in z veseljem vztrajate.

Spremljajte svoj napredek

Napredek lahko spremljate preko aplikacij ali ročno na listu papirja. Pri tem je pomembno, da vsak dan beležite, kje ste s svojim projektom. Vizualizacija vašega napredka vam ne pokaže samo, koliko poti je že za vami, ampak še bolj pomembno, kako dobro ste jo obvladali. Prizadevali si boste, da bo krivulja uspeha pozitivna in vas bo to nenehno pomirjalo in motiviralo.

Svoje zaobljube povejte družini in prijateljem

Povejte družini in prijateljem, kakšni so vaši načrti in zaobljube. Po eni strani boste tako našli podporo v primeru težav, po drugi strani pa se boste motivirali, saj ne želite z neuspehom razočarati svojih bližnjih.

Druga dobra možnost je, da posebej poiščete ljudi ali skupine, ki imajo enake namene in cilje. Ti ljudje bodo najverjetneje razumeli, kaj prestajate. Izmenjava težav pa tudi uspehov, vas spodbudi in potrdila vašo odločitev.