Prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva. Pivo ima mnoge koristi za zdravje, kot piše infinitabiotech.com.

Zmanjšano tveganje za ledvične kamne

Pivo zmanjšuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov, saj voda in alkohol, ki ju najdemo v pivu, povečata pretok urina in posledično zmanjšata tveganje za nastanek kamnov.

Preprečuje strdke

Pivo vsebuje vitamin B6, ki ščiti pred boleznimi srca. Prispeva k redčenju krvi in preprečuje nastajanje strdkov. Zmerna količina zaužitega piva zmanjša tveganje za nastanek ateroskleroze. Temno pivo pripomore k zmanjšanju pojavnosti srčnih napadov.

Manjše možnosti za nastanek možganske kapi

Kot so ugotovili na Harvardski medicinski šoli in Ameriškem združenju za možgansko kap, je pri ljudeh, ki uživajo zmerne količine piva, zmanjšano tveganje za možgansko kap za 50 %. S pitjem piva namreč arterije postanejo prožne in pretok krvi se bistveno zmanjša.

Koristno za kosti

Pivo med drugim vsebuje tudi visoke količine silicija, ki spodbuja rast kosti. Vendar moramo biti pazljivi, saj prekomerna količina piva lahko pripomore k večji oslabelosti kosti.

Preprečuje nastanek sladkorne bolezni

Ugotovljeno je bilo, da vsebnost alkohola v pivu poveča občutljivost za inzulin, kar pomaga pri preprečevanju sladkorne bolezni. Poleg tega je pivo dober vir topnih vlaknin, ki pomagajo nadzorovati krvni sladkor in imajo pomembno vlogo v prehrani ljudi s sladkorno boleznijo.

Zmanjšano tveganje za Alzheimerjevo bolezen

Študije so pokazale, da je pri pivcih do 23 % manj možnosti za razvoj kognitivnih motenj, kot je Alzheimerjeva bolezen ali demenca. Silicij v pivu ščiti možgane pred škodljivimi učniki aluminija v telesu, ki je eden izmed možnih vzrokov za Alzheimerjevo bolezen.