Zdaj veste, zakaj ste njihova tarča.

Slika je simbolična

Obstaja veliko mitov o tem, zakaj so komarji nori na ene osebe, medtem ko se drugim komaj približajo. Znanost ponuja kar nekaj odgovorov na perečo temo. Komarji so zelo izbirčni glede tega, koga bi raje ugriznili in predstavljamo seznam, zakaj ste njihov najljubši prigrizek.

1. Osebe krvne skupine 0

Ljudje s krvno skupino 0 so prava poslastica za komarje. Znanstveniki z Nacionalnega inštituta za zdravje v ZDA so to dokazali na vzorcu 64 ljudi.

2. Nosečnice

Med nosečnostjo telo ženske proizvaja bistveno več toplote, kar komarje še posebej privlači. V eni od številnih raziskav o prenosu malarije so zdravniki ugotovili, da nosečnice komarje privlačijo dvakrat bolj kot ženske, ki niso noseče.

3. Alkohol

Znanstveniki so 11 moškim dali popiti 3,5 decilitra piva. Le eden med njimi ni popil niti kapljice alkohola. Nato so izmerili odstotek alkohola v znoju in število ugrizov komarjev. Ta zanimiva in majhna raziskava je privedla do zaključka, da komarji poleg tega, da radi pijejo kri, uživajo tudi v pitju alkohola v njej. Izvedlo jo je Ameriško združenje za boj proti komarjem.

4. Smrad

Znoj in neprijeten telesni vonj sta za komarje to, kar je za bika rdeča barva. Znanstveniki so ugotovili, da posamezna človeška telesa oddajajo vonjave, ki privabljajo komarje, pa tudi vonjave, ki jih odbijajo. Medtem ko še ni popolnoma jasno, kateri telesni vonji jih odbijajo, pa so ugotovili, da jih vsekakor privlačita znoj in smrad.

5. Telovadba

Če bomo tekali ob nabrežju reke ali skozi gozd , se bomo gotovo vrnili “popikani”. Pri vadbi namreč izločamo mlečno kislino, ki je zanje prava vaba. Kislina se izloča skozi kožo ob povečanem potenju.