Buče spadajo me najstarejše zelenjadnice na svetu. Že več stoletij ljudje vzgajajo vedno nove in nove vrste, ki se po okusu, barvi, velikosti in videzu med seboj precej razlikujejo. Njihovo kulinarično raznovrstnost pa ponovno odkrivamo šele v zadnjih desetletjih.

Štajersko prekmursko bučno olje je pridelano iz bučnih semen z buč Cucurbita pepo ali po domače golice. Predelava olja poteka izključno na območju Štajerske in Prekmurja.

Štajersko prekmursko bučno olje ima zelo značilen in edinstven okus, ki ga je težko primerjati z drugimi olji. Njegov okus je bogat, malce oreščkast, z rahlo sladkobo. Nekateri ga opisujejo kot kombinacijo okusov, ki spominjajo na orehe, pistacije in sončnična semena.

Bučno olje ima tudi zelo intenziven, skorajda eksotičen vonj, ki je rahlo sladek in spominja na pražena bučna semena. Njegova globoka, temno zelena do skoraj črna barva daje jedem privlačen in zanimiv vizualni kontrast. Pogosto se uporablja kot preliv za solate, juhe in druge jedi, kjer njegov edinstven okus resnično pride do izraza.

Vsaka kapljica prinaša edinstveno doživetje in vas popelje na pravo kulinarično potovanje. Poskusite Štajersko prekmursko bučno olje z Zaščiteno geografsko označbo in odkrijte pristne okuse Evrope.

Topel kozji sir z granatnim jabolkom, bučnimi semeni in medom, prepojenim z rožmarinom

Ta čudovita predjed združuje kremastost pečenega kozjega sira s sladko-trpkimi semeni granatnega jabolka, popečenimi bučnimi semeni in kančkom dišečega rožmarinovega medu. Popoln za počitniško zabavo ali katero koli posebno priložnost!

Sestavine

  • Kolut kozjega sira (ali brie sira)
  • 1/4 skodelice granatnega jabolka (semena)
  • 1/4 skodelice praženo slanih bučnih semen
  • 2 žlici medu
  • 1 vejica svežega rožmarina
  • Krekerji ali krostini (za serviranje)
  • Štajersko prekmursko bučno olje za pokapanje

Navodila

Predgrejte pečico: Predgrejte pečico na 190 °C.

Pripravite kozji sir: kolut kozjega sira položite v majhno posodo, primerno za pečico, ali na obložen pekač. Pečemo 10-12 minut oziroma dokler kozji sir ni mehak in rahlo zlat na robovih.

Priprava medenega preliva: medtem ko se kozji sir peče, segrejte med v majhni kozici na majhnem ognju. Dodajte vejico rožmarina in pustite vreti približno 5 minut, da rožmarin odišavi med. Odstranite z ognja in zavrzite rožmarin.

Ko je kozji sir topel in kremast, ga vzemite iz pečice ali pekača. Na vrh potresemo granatno jabolko in popečena bučna semena. Pokapljamo z bučnim oljem in glazuro z rožmarinovim medom.

Postrezite toplo s krekerji ali krostini za namaz.

Uživajte v tem pečenem kozjem siru z granatnim jabolkom, bučnimi semeni in rožmarinovim medom kot popolni mešanici kremastih, sladkih in hrustljavih tekstur, ki bo zagotovo navdušila vaše goste!

[[image_2_article_73620]]

Sladko slana medeno pečena buča z brusnicami, orehi, bučnimi semeni in feto

Jed, ki jo lahko postrezete v vsakem letnem času. Pozimi kot toplo, poleti kot hladno, osvežilno.

Sestavine:

  • 1 srednje velika maslena buča, olupljena, brez semen in narezana na kocke
  • 2 žlici Štajersko prekmursko bučno olje
  • 2 stroka česna, nasekljana
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • Morska sol in sveže mlet črni poper po okusu
  • ½ skodelice surovih ameriških orehov
  • ½ skodelice posušenih brusnic
  • ¼ skodelice zdrobljenega feta sira
  • 2 žlici medu
  • 2 žlici svežih listov timijana ali opcijsko mikrozelenje (mi smo uporabili mikrozelenje vrtne kreše)
  • Pest praženo slanih bučnih semen

[[image_1_article_73620]]

Priprava:

Predgrejte pečico: Pečico segrejte na 200 °C in obložite pekač s pergamentnim papirjem.

Začinite bučo: V veliki skledi premešajte kocke maslene buče s Štajerskoprekmurskim bučnim oljem, mletim česnom, cimetom, soljo in poprom. Dobro premešajte, da bo buča enakomerno prekrita z začimbami.

Pečemo bučo: Začinjeno bučo v eni plasti razporedite po pripravljenem pekaču. Pečemo v pečici 20-25 minut, dokler se buča ne zmehča, robovi pa postanejo zlati in karamelizirani. Na polovici premešajte za enakomerno pečenje.

Dodajte orehe: Ko je buča pečena, po buči potresite surove orehe pekane (ameriške orehe) in jih vrnite v pečico za dodatne 2-3 minute, dokler niso ameriški orehi rahlo popečeni.

Vključite brusnice in feto: Pekač vzamemo iz pečice in vanj takoj vmešamo suhe brusnice in nadrobljen feta sir. Toplota buče bo nekoliko zmehčala brusnice in feto ter ustvarila okusno teksturo.

Celotno jed pokapljamo z medom in potresemo z lističi mikrozelenja vrtne kreše. Vse skupaj nežno premešajte, da se vsi okusi dobro porazdelijo.

Postrezite toplo kot prilogo ali dodajte k kuhani kvinoji ali kuskusu za bolj nasiten obrok. To jed lahko postrežete tudi samostojno solato ali uživate kot vegetarijansko glavno jed.


Financirala Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije ali Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Za smernice zdravega prehranjevanje obiščite spletno stran: https://prehrana.si/

Naročnik oglasne vsebine je Skupina vrtovi panonski z.o.o.