Na kamero so jo ujeli kar 8336 metrov pod globino.

Znanstveniki so posneli ribo, ki so jo na kamero ujeli najglobje v oceanu doslej. Riba iz rodu Pseudoliparis je bila posneta med plavanjem na globini 8336 m. Na kamero so jo ujeli južno od Japonske, v jarku Izu-Ogasawara. Gre za vrsto morskega polža, ki je družina morskih žarkoplavutih rib, navaja BBC.

Rekord so podrli za 158 metrov

Vodilni znanstvenik je dejal, da so morskega polža verjetno ujeli na najnižji globini, saj globje v morju ribe najbrž ne morejo več preživeti. Prejšnji rekord je bil pri globini 8178 m, v Tihem oceanu v Marianskem jarku. To odkritje je torej za 158 m preseglo globinski rekord. “Če bo ta rekord še kdaj podrt, bo to potencialno le za nekaj metrov,” je za BBC News povedal profesor Alan Jamieson. Profesor Jamieson je ustanovitelj globokomorskega raziskovalnega centra Minderoo-UWA. Na tej odpravi, ki je raziskovala tudi jarek Ryukyu, je sodeloval z ekipo tokijske univerze za pomorsko znanost in tehnologijo.

Foto: Minderoo-uwa deep sea research centre

Globokomorski znanstvenik Univerze Zahodne Avstralije je pred 10 leti napovedal, da bodo ribe najverjetneje najdene najglobje na globini od 8200 do 8400 m. Desetletje raziskav po vsem svetu je to potrdilo. Profesor Jamieson, ki je bil rojen na Škotskem, je zaslužen ne le za odkritje najgloblje ribe v naših oceanih temveč tudi hobotnice, meduz in lignjev.

Čeprav primerka niso ujeli, da bi v celoti identificirali njegovo vrsto, je bilo več rib ujetih nekoliko višje v bližnjem japonskem jarku na globini 8022 m. Tudi ti so bili morski polži in so postavili rekord za najglobje ulovljeno ribo. Gre za primerke, prikazane na spodnji fotografiji.

Foto: Minderoo-uwa deep sea research centre

Obstaja več kot 300 vrst morskih polžev, skupina tovrstnih rib pa se je prilagodila življenju v mrzlih vodah Arktike in Antarktike ter tudi na ekstremne pritiske v najglobljih svetovnih jarkih. Preživeti jim pomagajo njihova želatinasta telesa.