Vpisal se je v Guinnessovo knjigo. Kakšna je njegova skrivnost?

Foto: Guinness World Records

Guinnessova knjiga rekordov je 30-letnega psa Bobija iz Portugalske razglasila za najstarejšega na svetu, s čimer je padel rekord, ki je veljal skorajda stoletje. Bobi je čistokrven alentejski planinski pes, ki ima sicer povprečno življenjsko dobo od 12 do 14 let. Skrivnost njegove zavidljive starosti naj bi bili geni, življenje v mirnem okolju in prehrana.

Bobijeva zgodba je čudežna

Guinnessova knjiga ima novega rekorderja. Najstarejši pes na svetu je 30-letni Bobi. “Od tega, da so ga kot mladička skoraj zavrgli, do tega, da je zdaj najstarejši pes na svetu, je Bobijeva zgodba čudežna,” so ob podelitvi naziva zapisali v Guinnessovi knjigi rekordov.

Njegovo rekordno visoko starost je po navedbah Guinnessove knjige rekordov potrdil uradni register podatkov o hišnih ljubljenčkih, ki ga upravlja portugalska zveza veterinarjev.

Prejšnji najstarejši pes vseh časov je bil avstralski Bluey, ki je umrl leta 1939 pri starosti 29 let in pet mesecev, medtem ko je bil Bobi minulo sredo star 30 let in 226 dni. Za svojo starost se kar dobro počuti, le hodi težko in vse slabše vidi, poroča britanski BBC.

Bobi se je skupaj s tremi brati in sestrami skotil 11. maja 1992 v portugalski družini, kjer pa so mladiče želeli zavreči – imeli so namreč že preveč živali. A Bobi je tej zgodbi pobegnil in spisal svojo. Že celo življenje živi pri družini Costa v vasi Conqueiros blizu portugalske zahodne obale. “Med pločevinko hrane za živali in kosom mesa Bobi ne okleva in izbere našo hrano,” je povedal lastnik in dodal, da hrano vedno namoči v vodo ter tako odstrani večino začimb.

Živi mirno življenje

Po mnenju njegova lastnika sta sicer k Bobijevi trdoživosti najbolj pripomogla mirno okolje – živi na podeželju, daleč od mesta – in prehrana. Štirinogega člana družine niso imeli nikoli priklenjenega ali na povodcu. Skrivnost je morda tudi v genih, saj je Bobijeva mati dočakala 18 let.

Leta 2018 je bil Bobi hospitaliziran, potem ko je nenadoma obležal zaradi težav z dihanjem, sicer pa po besedah svojega lastnika živi razmeroma mirno življenje. “Bobi je poseben, ker se ob pogledu nanj spomnim ljudi, ki so bili del naše družine in jih žal ni več. To so moj oče, brat in stari starši. Bobi predstavlja te generacije,” je še povedal za BBC.