Skrb za srce se začne z izbiro hrane. Če pogosto jeste nezdravo prehrano, lahko resno škodujete vašemu zdravju. Nekatera živila so še posebej škodljiva, saj lahko mašijo arterije, zvišujejo holesterol in povečajo tveganje za srčne bolezni.

Sodeč po vodilnih svetovnih raziskavah, objavljenih v »British Heart Foundation«, lahko preveč nasičenih maščob poveča količino holesterola v krvi, kar lahko poveča tveganje za razvoj koronarne srčne bolezni, poudarja kardiolog dr. Svetislav Mališić, navaja kurir.rs.

Tukaj so 3 najslabša živila, ki se jim je treba izogibati:

Slanina

Slanina je bogata z nasičenimi maščobami, ki zvišujejo LDL (slab) holesterol in zmanjšujejo HDL (dobri) holesterol. To lahko privede do nastanka oblog v arterijah, ki zmanjšajo pretok krvi in povečajo tveganje za srčne bolezni. Poleg tega slanina vsebuje veliko soli, ki zviša krvni tlak in dodatno obremenjuje srce. 

Maslo

Tud maslo je bogato z nasičenimi maščobami, ki zvišujejo LDL holesterol. To lahko poveča tveganje za nastanek oblog v arterijah in srčne bolezni. Maslo vsebuje malo hranilnih snovi in lahko privede do povečanja telesne teže, če se uživa prekomerno.

Polnomasten sir

Polnomastni sir je bogat z nasičenimi maščobami, ki zvišujejo LDL holesterol. Vsebuje pa tudi veliko soli, ki zviša krvni tlak in dodatno obremenjuje srce. 

Vsa tri živila lahko sploh v prekomernih količinah privedejo do povečanja telesne teže.

Zdrave alternative

Za zdravo srce poskusite omejiti uživanje teh živil in uvesti nadomestke zanje. Slanino lahko nadomestite z alternativami z manj nasičenimi maščobami, kot so puran ali piščančje prsi brez kože. Namesto masla lahko uporabite manj nasičene maščobe, kot so oljčno olje. Pri siru poiščite tistega, ki ima manj maščob.