Letni kino Minoriti je že na peti projekciji svoje tretje izvedbe podrl dosedanji rekord po številu obiskovalcev in to takšnega, ki ga na tem prizorišču ne bo več možno preseči. Nov film španskega mojstra Pedra Almodovarja Bolečina in slava je namreč to soboto na mariborski predpremieri do zadnjega kotička zapolnil Avditorij Lutkovnega gledališča Maribor s kapaciteto 520 sedežev.

“Da je film Pedra Almodovarja v Mariboru razprodal avditorij z več kot 500 sedeži, je velik dosežek v razvoju filmske kulture v mestu. Hkrati priča o tem, da so Mariborčani lačni dobrih filmov in tovrstnih doživetij, zato si v prihodnje želimo še več takšnih priložnosti – ne samo poleti in ne samo na eni lokaciji, ampak tudi drugod po mestu in v mestnem kinu, ki si ga ljubitelji filma v Mariboru nedvomno zaslužijo,” je ob tem povedal Žiga Brdnik, selektor programa Letnega kina Minoriti iz Društva za razvoj filmske kulture.

Projekcije potekajo gladko, zahvala gre predvsem obiskovalcem

“Dodaten dosežek večera v razvoju filmske kulture je, da so bili skoraj vsi obiskovalci točno ob uri že na svojih mestih. Prisluhnili so našim prošnjam, da hodijo na projekcije pravočasno in da si že vnaprej zagotovijo vstopnice ter s tem zmanjšajo vrsto pred blagajno na samih Minoritih. Tokrat smo kar tretjino vstopnic prodali prek spleta, kar nam je znatno olajšalo delo. Vsem obiskovalcem se za to iskreno zahvaljujemo, prav tako pa gredo pohvale hostesni službi in blagajni lutkovnega gledališča ter MariBoxu za uspešno spletno prodajo,” je nadaljeval Brdnik. In se za konec zahvalil tudi slovenskim filmskim distributerjem, ki so jim letos omogočili organizacijo številnih predpremier in premier. Veliko jih sledi prav v prihodnjih dneh in tednih.

Posvečeno Ingmarju Bergmanu

Ob 101. obletnici rojstva velikega režiserja se bomo v sredo, 24. julija ob 21. uri s premiero dokumentarca Bergman: eno leto, eno življenje posvetili filmskemu mojstru Ingmarju Bergmanu. Švedski filmar velja za enega najboljših avtorjev vseh časov, ki je pomenil inspiracijo in vzor za številna druga velika imena svetovnega filma. Med drugim je poznan po filmskih mojstrovinah, kot so: Sedmi pečat (1957), Divje jagode (1957), Persona (1966), Prizori iz zakonskega življenja (1973), Fanny in Alexander (1982) id. Film govori o njegovem najbolj produktivnem prelomnem letu 1957.

Premiera filma Delo brez avtorja

Novi film Floriana Henckela von Donnersmarcka, med drugim režiserja filma Življenje drugih (Das Leben der Anderen) se začne na razstavi degenerirane umetnosti v Münchnu. Mladi fant po imenu Kurt (Cai Cohrs) in njegova svobodomiselna teta Elisabeth (Saskia Rosendahl) stojita v skupini in poslušata nacističnega vodiča (Lars Eidinger), ki se z zaničevanjem posmehuje sliki Kandinskega: »Kako lahko to oplemeniti tvojo dušo?« To vprašanje odmeva skozi celoten film, ki ohlapno temelji na življenju nemškega slikarja Gerharda Richterja, ki ga pogosto imenujejo največji še živeči slikar na svetu. Film, ki bo na sporedu v soboto, 27. julija ob 21. uri je bil nominiran za oskarja in za zlati globus za najboljši tujejezični film.

Predpremiera: posvečeno Lucianu Pavarottiju

V sredo, 31. julija ob 21. uri se bomo s predpremiero dokumentarca Pavarotti posvetili tenoristu Lucianu Pavarottiju, ki je bil eden najbolj priljubljenih pevcev v drugi polovici 20. stoletja. »Tenor ljudstva«, kot so mu pravili, je posedoval redko mešanico osebnosti, genija in zvezdništva. Film, ki prikazuje tega čudovitega človeka in velikana glasbe, je režiral oskarjevec Ron Howard, ki je redke intervjuje s Pavarottijevo družino in sodelavci, nikoli poprej videne posnetke in najnovejšo tehniko zvoka zaokrožil v vrhunsko celoto.

Evropski film leta: Hladna vojna

V soboto, 3. avgusta ob 21. uri si bomo ogledali novo mojstrovino poljskega režiserja Pawla Pawlikowskega (Ida), za katero si je na filmskem festivalu v Cannesu prislužil nagrado za najboljšo režijo in na nagradah evropske filmske akademije pobral praktično vse najpomembnejše, tudi za najboljši evropski film leta. Nesrečna ljubezenska zgodba se dogaja v nesrečnih zgodovinskih okoliščinah razklane povojne Evrope in se vrti okrog poljskega para Zule in Wiktorja, ki sta ju odlično upodobila Joanna Kulig in Tomasz Kot. Film zaznamuje izjemna črno-bela tehnika, ki zaradi odlične glasbe in scenografije kljub temu izpade bolj barvit kot marsikateri film v barvi.

Premiera kritiške uspešnice Požiganje

Ko se korejski filmski mojster Lee Chang-dong loti zgodbe japonskega literarnega mojstra Harukija Murakamija, je jasno, da bomo dobili izjemen film. In nič manj kot to se je zgodilo s korejskim filmom leta Požiganje – globoko osebnim, boleče intimnim, počasi tlečim trilerjem, ki nas na dihjemajoče subtilen način popelje v temačne kotičke goreče ljubezni. Velika kritiška uspešnica letošnje filmske sezone je pobrala pohvale in nagrade filmskih kritikov in kritičark praktično po vsem svetu, tudi na filmskem festivalu v Cannesu. Premierno v Mariboru si jo bomo ogledali v sredo, 7. avgusta ob 21. uri.

Predsarajevska premiera: Kriči, Sarajevo!

Tik pred začetkom filmskega festivala v Sarajevu si bomo v soboto, 10. avgusta ob 21. uri premierno v Mariboru ogledali dobitnika srca Sarajeva, dokumentarec Kriči, Sarajevo! Film Tarika Hodžića spremlja zgodbo neke hladne decembrske noči, leta 1994, ko je pred osuple obiskovalce sarajevskega kulturnega doma v oblegano prestolnico Bosne in Hercegovine stopil Bruce Dickinson, legendarni pevec skupine Iron Maiden. Za naslednjih nekaj ur je vojna izginila in ljudje so lahko skoraj spet verjeli, da je normalno življenje mogoče. Dickinson je v mikrofon zavpil »Scream for me Sarajevo!« in z njim so vpili vsi, ki so tiste noči tvegali življenja, da bi bili lahko del tega zgodovinskega koncerta.

Spletni program in prodaja vstopnic na:
https://avditorij.lg-mb.si/program/

PDF programa:
http://gt22.si/wp-content/uploads/2019/06/zlozenka-minoritti-2019net.pdf

Facebook stran:
https://www.facebook.com/LetniKinoMinoriti/