V Mariboru so prejšnji teden zaključili s projekcijami Letnega kina Minoriti, ki si jih je v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor na Lentu letos ogledalo nekaj več kot 3300 ljudi. Zdaj se kino na prostem seli na desni breg Drave. V atriju Osnovne šole Franceta Prešerna bo v petek snidenje z ekipo filma Slovenija, Avstralija in jutri ves svet.

Letni kino Minoriti je letos zabeležil za 22 odstotkov večji obisk kot lani. Povprečno je 16 projekcij obiskalo nekaj več kot 200 filmskih ljubiteljev na večer, največ zanimanja je bilo za filme Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost, Pokliči me po svojem imenu in Moški ne jočejo.

Obisk je bil odličen

“Zelo smo veseli, da smo tudi slovenski film – med drugim tudi po zaslugi pogovorov z ustvarjalci in ustvarjalkami – uspešno približali mariborskemu občinstvu, saj so bile poleg slovenske koprodukcije Moški ne jočejo odlično obiskane tudi projekcije filmov Ivan in Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba. Skupno smo na projekcijah slovenskih filmov našteli 1068 gledalcev, kar je tretjina celotnega obiska,” pravijo v Društvu za razvoj filmske kulture Maribor, ki je pobudnik projekta in sestavlja program. Letos so združili moči z Lutkovnim gledališčem Maribor, družbo MariBox in Kooperativo Peron.

Filmskih doživetij na prostem za letos s tem v Mariboru še ni konec, saj v petek odpirajo Letni kino Tabor v atriju Osnovne šole Franceta Prešerna, ki je pred leti veljal za osrednje kino prizorišče na desnem bregu Drave. V družbi režiserja Marka Naberšnika in filmske ekipe bodo predvajali film Slovenija, Avstralija in jutri ves svet, ki so ga snemali prav v tem delu mesta.

STA