Ob letošnjem kulturnem prazniku si bo večino prireditev in razstav mogoče ogledati virtualno. Nekateri dogodki bodo potekali v živo, drugi so posneti vnaprej in čakajo na premierno uprizoritev. Nekaj galerij in muzejev bo svoja vrata vseeno odprlo za obiskovalce.

Trenutne razmere so žal še zmeraj zaznamovane s koronavirusom in z ukrepi za preprečevanje njegovega širjenja. Tudi dogodki ob Prešernovem dnevu bodo zato letos potekali drugače.

Nekaj mariborskih muzejev in galerij bo mogoče obiskati v živo in brezplačno, a ob upoštevanju varnostnih ukrepov. Večina kulturnih ustanov na štajerskem in drugod po Sloveniji pa ob prazniku kulture pripravlja virtualne programe.

Iz Gledališča KD Pekre Limbuš so sporočili, da bodo namesto tradicionalne Prešernovo proslavo pripravili Preplet proslav ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo v ponedeljek, 8. februarja, ob 17. uri na tej povezavi.

Virtualno popotovanje

Nekatere kulturne ustanove, denimo UGM in Pokrajinski muzej, so svoja vrata za obiskovalce odprlo že 26. 1., takoj ko so razmere to dopuščale. Kljub temu pripravljajo tudi pester spletni program. Nekaj glasbenih prireditev bodo prireditelji prenašali v živo: Narodni dom vabi na prireditev Prosto po Prešernu , Konservatorij tokrat pripravlja revijo glasbenih šol in koncert profesorjev.

V knjižnico po Prešernov bralni paket

Dopoldne bo v Mariboru mogoče obiskati knjižnice na Rotovškem trgu, kjer že ves teden bralcem ponujajo Prešernov bralni paket, 8. februarja pa novim članom podarijo še brezplačno enoletno članarino. Glede na razmere se bodo popoldne dogodki Mariborske knjižnice in Univerzitetne knjižnice odvijali prek spleta.

Tudi v krajih v okolici Maribora se na kulturni praznik dobro pripravili. Občina Duplek bo z videem, ki ga je pripravila iz starejših posnetkov, praznovala že na predvečer kulturnega praznika, Kantfest pa pripravlja prenos koncerta v živo

V Drami SNG Maribor bo spletna premiera sodobne slovenske komično-dramske praizvedbe Elvis Škorc, genialni štor, ki je nastala po romanu Janje Vidmar, ene najprepoznavnejših in najbolj branih slovenskih mladinskih pisateljic.

Kantfest pa pripravlja prenos koncerta v živo

Osrednja proslava posneta vnaprej

Osrednja proslava, ki je stalnica slovenskega kulturnega praznika in jo je bilo doslej mogoče spremljati v živo, je bila letos v celoti posneta vnaprej, ogledali pa si jo boste lahko na predvečer praznika, v nedeljo, 7. 2. ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija.

Prešernovi nagradi v letu 2021 prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič.

“Generalni moto proslave je Prešernova sintagma Up budi!, s katero skušamo prireditelji spomniti na to, da so človeška ustvarjalnost, kultura in umetnost tisto, na kar se lahko naslonimo v času različnih preizkušenj in na kar smo lahko ponosni ob 30. obletnici državnosti,” je za STA zapisal predsednik UO Prešernovega sklada Jožef Muhovič.