Mariborski policisti obravnavajo novo goljufijo s kriptovalutami.

Fotografija je simbolična.

Oškodovanec, ki je po prejetem klicu v zvezi s prodajo kriptovalut omogočil oddaljeni dostop do upravljanja z njegovim računalnikom, je v tem primeru ostal brez 80.000 evrov. Policisti ponovno opozarjajo občane na previdnost in preudarnost pri tovrstnem poslovanju.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Maribor, je oškodovanec po prejetem klicu v zvezi s prodajo kriptovalut omogočil oddaljeni dostop do upravljanja z računalnikom, istega dne pa je opazil, da je bilo izvršenih več finančnih transakcij. V skupni vrednosti mu je bilo odtujenih približno 80.000 evrov.

Policisti opozarjajo na sedem vrst spletnih finančnih prevar

O goljufijah s kriptovalutami so iz mariborske policijske uprave poročali že v torek. Moškega s ptujskega območja so goljufi oškodovali za 6000 evrov, moškega s slovenjebistriškega konca pa za 40.000 evrov.

Mariborski policisti ob tem izpostavljajo sedem vrst spletnih finančnih prevar, ki jim uporabniki najpogosteje nasedejo. Te so direktorska prevara, poneverba računov, spletno ribarjenje, lažna spletna mesta bank, ljubezenska spletna prevara, kraja osebnih podatkov in naložbena prevara.

“Internet je postal neznansko privlačen za spletne kriminalce. Napadalci z umetelnimi zvijačami in obljubami iz vas izžamejo denar ali pridobijo dragoceno finančno informacijo. Spletni kriminalci postajajo čedalje bolj inovativni in čedalje teže jih je odkriti,” so opozorili.

STA