Nekdanji član SDS Gregor Jeza mora zaradi zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti v zapor za tri leta in deset mesecev.

FOTO: Mediaspeed.net

Kot poroča portal dnevnik.si je obsodba nekdanjega člana SDS Gregorja Jeze, pravnomočna. Mariborčan, sicer znan  kot nekdanji predsednik uprave Hit Šentilj, mora zaradi zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti v zapor za tri leta in deset mesecev. Obsojena je tudi Barbara Podlogar, ki mu je pomagala pri storitvi kaznivega dejanja. Za zapahi bo preživela tri leta in štiri mesece zapora, poleg tega je prejela še deset tisočakov denarne kazni. Poziva na prestajanje kazni, po poročanju dnevnik.si, še nista prejela.

Spomnimo..

Pred sedmimi leti, v času vlade Janeza Janše, je Gregor Jeza postal predsednik prave paradržavnega podjetja Elektrooptika, ki jo je država ustanovila leta 2007. Nanjo so bile prenešene skoraj trideset let stare terjatve iz poslov na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Po dobrem mesecu je izpeljal prvo potezo drznega načrta, s tem pa je premožno državno družbo olajšal za slab milijon evrov.  Prvo je razvezal vse depozitne pogodbe pri treh bankah, denar, okoli 850 tisočakov pa je nakazan na nov transakcijski račun pri Novi KBM. Svoje početje je nadzornemu svetu Elektrooptike in večinskemu delničarju PDP zamolčal.

A to ni bila edina takšna poteza Jeze. Marca 2014 je Jezova pajdašinja, takratna prokuristka razvpitega podjetja Orion, ki se je specializirala za likvidiranje in »umikanje« podjetij iz Slovenije. V imenu britanske družbe Atractor Project Management Ltd. je Podlogarjeva, kot še zapišejo na portalu dnevnik.si prek odvetnika Davida Šege vložila predlog za izvršbo. Od Elektrooptike je terjala 931.499 evrov. Ugotovitev sodišča je bila, da je bila terjatev izmišljena.