Trojnega morilca iz Gerečje vasi so danes obsodili na dosmrtni zapor. A sodnik je pojasnil, da zakon obsojencem omogoča pogojno izpustitev po 25 letih.

Poročali smo že, da se je danes na ptujskem okrožnem sodišču zaključilo sojenje Silvu Drevenšku. Ta je na lanski božič v Gerečji vasi pred očmi svojega štiriletnega sina do smrti zabodel svojo nekdanjo partnerko Mojco Lešnik in njena starša, Jožico in Branimirja Lešnika. Sodni senat pod vodstvom sodnika Marjana Strelca je morilca obsodil na dosmrtni zapor.

Kazen dosmrtnega zapora je bila izrečena prvič v zgodovini Slovenije, saj slovenska sodišča takšne kazni od uvedbe leta 2008 še niso izrekle. 

Drevenšek bo moral plačati vse sodne stroške

Tožilka Tea Kukovec Belšak je v četrtek predlagala po 30 let zapora za vsak umor in še 5 let zapora za zanemarjanje mladoletne osebe. Zaradi krutosti in naklepnosti krvavega zločina je predlagala združitev kazni v dosmrtno zaporno kazen, poroča STA. Sodišče je zgolj pri slednjem prisodilo 4 namesto 5 let zapotra.

Sodišče je obsojenemu naprtilo plačilo vseh sodnih stroškov. Zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti mu je tudi podaljšalo pripor do pravnomočnosti sodbe.

Je morilec dejanja obžaloval le zato, da bi si znižal kazen?

Predsednik senata Strelec je v obrazložitvi sodbe med drugim navedel, da so bila očitana kazniva dejanja nedvomno dokazana in to v najhujši očitani obliki. Storilec se jih je zavedal, saj je ravnal premišljeno in naklepno, po mnenju izvedenca psihiatrije tudi ne v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Na izrek najvišje mogoče kazni po slovenskem kazenskem zakoniku je vplivalo tudi dejstvo, da vse do zadnje obravnave obtoženi ni spregovoril in obžaloval dejanj. To je storil šele tik pred koncem sojenja in najverjetneje le zato, da bi si morda znižal kazen, je ocenil sodni senat. Čeprav doslej ni bil kaznovan, je to v primerjavi s povzročeno tragedijo tako zanemarljivo, da po mnenju senata ne mora vplivati na izrek sankcije.

Bo po četrt stoletja morilec spet svoboden?

Strelec je posebej izpostavil, da na izrek tako hude kazni nikakor ni vplivalo dejstvo, da so tako v četrtek kot danes pred sodiščem in v medijih dosmrtno kazen terjali tudi prijatelji oškodovanca. Prav tako na odločitev po njegovih besedah ni vplival niti poziv oškodovanca v sklepnih besedah, da Drevenšku izrečejo dosmrtno kazen, ker se v nasprotnem primeru bojijo njegovega maščevanja. Kot je posebej pojasnil oškodovancu, zakon namreč obsojencem omogoča pogojno izpustitev po 25 letih zapora.

Drevenškov zagovornik Andrej Kac sodbe ni želel komentirati, saj gre za sodbo v imenu ljudstva, ob tem pa je poudaril, da še ni pravnomočna. Napovedal je zanesljivo pritožbo, saj se po njegovih besedah ne strinja izključno z izrečeno višino kazni. Prepričan je, da tožilstvu ni uspelo dokazati potrebnih elementov, ki bi opravičevali tako visoko kazen.

Pooblaščenec oškodovancev Danijel Planinšec je dejal, da je z izrečeno sodbo zadoščeno namenu kazni, predvsem kot vzgojni pouk tudi za druge, da česa takšnega ne bi počeli. Glede sodnikovih besed o morebitnem pogojnem izpustu je dejal, da je teoretično mogoče marsikaj, praktično pa je bil obsojen na dosmrtno kazen.

Nekdanji partnerki naj bi predal božična darila za sina

Spomnimo. Drevenšek je bil obsojen, ker je na lanski božični dan na zahrbten način in iz koristoljubja najprej umoril zunajzakonsko partnerko, nato pa v njuni hiši še taščo in tasta. Z nekdanjo partnerko se je preko sporočil SMS dogovoril za predajo božičnih daril sinu, s katerim se je nedavno odselila.

Ko sta se nekdanja partnerja srečala na dvorišču stanovanjske hiše v Gerečji vasi, sta se mirno pogovarjala, ko sta vstopila v hišo, pa je partnerko napadel. S kuhinjskim nožem jo je večkrat zabodel, zato je na kraju umrla.

Po napadu nanjo se je napadalec odpravil v sosednjo hišo, kjer so živeli njeni starši in pazili njunega sina. Kljub prisotnosti svojega otroka je z istim kuhinjskim nožem večkrat zabodel in porezal tasta in taščo, zaradi česar je prvi na kraju umrl, druga pa še isti dan v bolnišnici, poroča STA.