Furs bo v drugi polovici leta poostril nadzor nad pravilnostjo obračunavanja DDV v dejavnosti spletne trgovine v povezavi s stalnimi poslovnimi enotami v Sloveniji ter pri kurirskih in drugih službah v Sloveniji.

Furs bo v drugi polovici leta poostril nadzor nad pravilnostjo obračunavanja DDV v dejavnosti spletne trgovine v povezavi s stalnimi poslovnimi enotami v Sloveniji ter pri kurirskih in drugih službah v Sloveniji, ki za te zavezance opravljajo storitve. Za to se je odločil, ker je na tem področju ugotovil številne nepravilnosti.

Odkrili več primerov spornega delovanja

Kot so sporočili iz Finančne uprave RS (Furs), so našli več primerov, v katerih so družbe s sedežem v tujini poslovale prek stalnih poslovnih enot, ki v Sloveniji niso bile registrirane, pri tem pa ni bilo obračunanih in plačanih ustreznih dajatev.

Eden od zaznanih načinov poslovanja je, da zavezanec s tujo identifikacijsko številko za DDV preko spletnih strani oglašuje in prodaja različne izdelke, pri tem pa ima v Sloveniji stalno poslovno enoto, za katero se tu opravljajo na primer pakiranje, skladiščenje, oddaja paketov kurirskim službam ipd.

Kurirska služba lahko v teh primerih popravi obračune za DDV

V Fursu opozarjajo, da so kurirske službe dolžne presoditi, ali njihove storitve uporablja stalna poslovna enota v Sloveniji in v tem primeru obračunati DDV. Tisti, ki opravljajo poštno in kurirsko dejavnost in niso pravilno obračunavali DDV, lahko obračune popravijo.

A to lahko storijo le do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora, do vročitve odmerne odločbe, do začetka postopka o prekršku oz. kazenskega postopka. Če zavezanec sam popravi nepravilno obračunani DDV, se razbremeni odgovornosti za prekršek, so še dodali na Fursu.