Delničarji Elektra Maribor so na današnji seji skupščine družbe odpoklicali tri člane nadzornega sveta, poroča STA. Na njihovo mesto so za štiriletno mandatno obdobje s pričetkom 1. septembra 2021 imenovali Jožeta Hebarja in Draga Štefeta, Tomaža Orešiča pa so ponovno imenovali.

Kot so po današnji seji sporočili iz družbe, je skupščina tudi sprejela dopolnitve in spremembe statuta delniške družbe, ki se med drugim nanašajo na dopolnitev dejavnosti družbe, uskladitev statuta z zakonom o gospodarskih družbah in natančnejšo opredelitev pravil izvedbe elektronske skupščine.

Na današnji seji skupščine je bilo zastopanega 83,59 odstotka osnovnega kapitala družbe.

Menjavo nadzornikov je predlagala država

Menjavo nadzornikov je predlagala država oziroma Slovenski državni holding (SDH), ki je lastnik nekaj manj kot 80-odstotnega deleža družbe. Odpoklicali so Alojza Kovšeta, Jožeta Golobiča in Tomaža Orešiča, s tem da so prva dva nadomestili z Jožetom Hebarjem in Dragom Štefetom, Orešiča pa so imenovali ponovno.

ElektroMaribor, ki ga vodi Boris Sovič, je v letu 2020 posloval uspešno in dosegel čisti dobiček v višini 10,5 milijona evrov. Konec leta 2020 je imela družba 755 zaposlenih in 221.067 uporabnikov omrežja. Za naložbe je lani namenila 31,6 milijona evrov.

Po poročanju časnika Večer so mali delničarji glasovali proti. Potem ko so v začetku julija namesto predlaganega ponovnega imenovanja Davida Klariča na njegovo mesto imenovali Sama Iršiča, je SDH praktično zamenjal vse predstavnike kapitala v nadzornem svetu.

Bodo zamenjali tudi predsednika uprave?

V Društvu Mali delničarji Slovenije pa izpostavljajo, da so v zakulisju prisotne že številne govorice, da bi bila lahko prednostna naloga novega nadzornega sveta po konstituiranju 1. septembra predlog zamenjave predsednika uprave Elektra Maribor Borisa Soviča.

Kot so zapisali, jih “domnevni razlogi” niso prepričali, “saj je bilo zaznati, da dosedanji člani nadzornega sveta kar naenkrat – ‘čez noč’ – niso več dovolj strokovno usposobljeni, pa čeprav so bili prav na predlog SDH pred leti tudi imenovani”.