Z gradu Balmoral na Škotskem je malo po 11. uri po srednjeevropskem času proti Edinburghu krenila krsta pokojne britanske kraljice Elizabete II. Hrastova krsta, pokrita s škotsko zastavo in vencem belega cvetja, bo v spremstvu sedmih vozil do škotske prestolnice potovala šest ur, med potjo pa se ji bodo lahko prvič poklonili podaniki.

Na poti jo čakajo množice ljudi

Šest nosačev je okoli enajste ure prineslo krsto iz gradu, kjer je kraljica v četrtek umrla. Tam so se doslej od pokojne lahko poslovili najbližji sorodniki in uslužbenci.

Krsta je sedaj s pogrebnim vozom na poti proti Edinburghu. Potovala naj bi okoli šest ur, saj naj bi prečkala tudi Aberdeen in Dundee. Na poti se nabirajo množice, ki čakajo, da se bo mimo pripeljalo pogrebno vozilo, da se poslovijo od svoje kraljice.

Krsta prispela v Edinburgh

Krsta pokojne britanske kraljice Elizabete II. je danes malo po 17. uri po srednjeevropskem času prispela v palačo Holyroodhouse v Edinburghu, ki je uradna rezidenca britanskega monarha na Škotskem. Na poti iz gradu Balmoral so ji izrazile spoštovanje množice ljudi, ki so se zbrale ob cesti.

V Edinburghu bo pokojnica počivala v rezidenci Holyroodhouse, v ponedeljek pa jo bodo novi britanski kralj Karel III., princesa Anne, princ Andrew in princ Edward pospremili v katedralo St. Giles, kjer bo ležala 24 ur. Tam bo imela javnost prvič možnost bdeti ob krsti, preden jo odpeljejo v London, še poroča dpa. Pogreb kraljice Elizabete II. bo v ponedeljek, 19. septembra, v Westminstrski opatiji v Londonu.

Pokojni kraljici sta se v soboto družno poklonila oba sinova novega kralja William in Harry s soprogama Kate in Meghan. Vsi štirje skupaj so stopili pred grad Windsor v Londonu in spregovorili z žalujočimi v zbrani množici. Pogled na para, ki sta imela od leta 2020 le omejene stike, je sprožil govorice o spravi med njima in napolnil naslovnice številnih britanskih medijev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kraljica Elizabeta II. se je v četrtek poslovila v starosti 96 let po več kot 70 letih vladavine. Bila je najdlje vladajoča britanska monarhinja in najstarejša monarhinja na svetu, poroča STA.