Na dan so pricurljale nove informacije o vzrokih zastrupitve italijanske družine in dveh prijateljev z ogljikovih monoksidom na barki Atlantia zaradi neodgovorne montaže bencinskega agregata za delovanje klime na Hvaru pred nekaj dnevi.

Na dan so pricurljale nove informacije o vzrokih zastrupitve italijanske družine in dveh prijateljev z ogljikovih monoksidom na barki Atlantia zaradi neodgovorne montaže bencinskega agregata za delovanje klime na Hvaru pred nekaj dnevi.

Državno odvetništvo RH je izjavilo, da “obstaja utemeljen sum, da sta 8. avgusta 2019 23-letni lastnik ladje in 27-letni kapitan ladje v Omišu skupaj in po predhodnem dogovoru delovala v nasprotju z določbami Pomorskega zakonika in v strojnici plovila vgradila bencinski agregat, kar je kot stranski proizvod izgorevanja bencina povzročilo izpust ogljikovega monoksida in drugih strupenih plinov, ki lahko povzročijo smrt.”  

Barko oddajala za slabih 12 tisočakov na teden, a kljub temu montirala cenen agregat

Spomnimo, v tragediji je umrl Italijan iz Sicilije, lastnik trgovske verige Eugenio Vinci, še pet drugih se je zastrupilo, med njimi tudi njegova dva mladoletna otroka, ki sta še sedaj priključena na aparate.

Četudi sta še ne 30.letna kapitan in lastnik ladje slednjo oddajala za kar 11.900 evrov na teden, sta želela prihraniti na agregatu, ki je potreben za delovanje klime. Namesto, da bi namontirala agregat za notranje prostore, ki lahko stane tudi 10.000 evrov, sta nestrokovno montirala bencinski agregat za 700 evrov, ki je sicer dovoljen le za odprte prostore. Oba sta se oklicala za nedolžna, če pa ju spoznajo za kriva, jima grozi do osem let zapora.

Agregat naj bi povzročal težave še pred vkrcanjem Italijanov

Tovrsten agregat bi po besedah Državnega odvetništva RH lahko montirala le v primeru, če bi poskrbela za varno odvajanje plinov iz zaprtih prostorov. Še več, agregat naj bi povzročal težave že pred vkrcanjem posadke, o čimer kapitan in lastnik ladje nista obvestila hrvaškega registra ladijskega prometa.

Utemeljeno sumimo, da kapitan in lastnik barke nista poskrbela za varno odvajanje plinov, saj sta menila, da s tem ne bosta ogrozila življenja in zdravja ljudi na krovu. Na omenjeno plovilo se je 10. avgusta vkrcalo osem italijanskih državljanov, na njem sta bila prisotna še dva člana posadke, ki sta 12. avgusta okoli 22. ure vključila omenjeni generator, zaradi katerega je prišlo do izpustov ogljikovega monoksida in drugih strupenih plinov. Ti so se skozi vrata strojnice, razpok in ventilacijske cevi klimatske naprave na plovilu razširili na hodnik in potniške kabine na plovilu.”

Na Fordu so za Jutranji pojasnili, da bi morala kupca agregat stestirati še preden sta ga vgradila na plovilo. Hrvaški mediji medtem ugotavljajo, da sta bila v časovni stiski zaradi prihoda družine, zato sta se odločila za takšno nespametno potezo.

Oba v šoku, a krivde ne priznavata

Ker jima krivda še ni dokazana, sta trenutno na prostosti. Po njuni izjavi naj bi prav onadva rešila preostanek posadke pred še hujšo usodo. Lastnik plovila naj bi medtem že izrekel sožalje družini, čeprav očitanega dejanja ne priznava, saj da naj ne bi bilo dokazov, da sta s kapitanom resnično kriva za razvoj tragičnih dogodkov. Oba osumljenca naj bi bila sicer v šoku in naj bi nadvse upala, da se otroka opomoreta. Zdravniki se najbolj bojijo nevroloških težav, saj naj bi opazili spremembe na možganih, katerih vpliv po znan šele, ko se prebudita.