Oblačila, električni aparati, higienski izdelki in kozmetika, ki jih proizvajalcem oz. trgovcem ne uspe prodati, ne bodo več smela v uničenje.

Francoski premier Edouard Philippe je napovedal prepoved uničevanja neprehrambenih dobrin, kot so oblačila, električni aparati, higienski izdelki in kozmetika, ki jih proizvajalcem oz. trgovcem ne uspe prodati. Poteza bi lahko precej prizadela spletne trgovce, kot je Amazon, in lastnike luksuznih blagovnih znamk.

V veljavo v prihodnjih štirih letih

Ukrep, ki bo po Philippovih besedah v veljavo stopil v prihodnjih štirih letih, je usmerjen v skupno za več kot 650 milijonov evrov blaga, ki ga proizvajalci vsako leto zavržejo ali uničijo, da presežki ne bi znižali cen, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Vrednost uničenega blaga tako za petkrat presega vrednost
doniranih tovrstnih dobrin.

“Gre za odpadke, ki šokirajo. To je škandal,” je poudaril Philippe. Z ukrepom želijo tako spodbuditi ponovno uporabo ali recikliranje, kar je tudi tisto, k čemur bo zakonska sprememba zavezala proizvajalce oz. trgovce.

Francoska okoljska ministrica Brune Poirson je tovrstni zakonodajni ukrep napovedala že januarja, ko je javnost šokiral dokumentarni film o Amazonovem uničevanju več milijonov izdelkov, ki jih kupci vrnejo.

Podobne ostre odzive je lani sprožila britanska modna znamka Burberry, ki je priznala, da je letno zažgala za 28,6 milijona funtov (35,5 milijona dolarjev, 31,8 milijona evrov) neprodanih oblačil, modnih dodatkov in parfumov. S tem so želeli preprečiti, da bi jih prodali po nizkih cenah.