Decembrski potres v Petrinji je prizadel tudi več kot 350 tamkajšnjih čebelarjev, pri čemer naj bi propadlo več kot 35 odstotkov čebel. Številni slovenski čebelarji, društva, zveze, podjetja so se odzvali in finančno pomagali Čebelarske zveze Hrvaške.

Med prizadetimi v decembrskem potresu na Hrvaškem je tudi več kot 350 tamkajšnjih čebelarjev, ki so utrpeli škodo tako pri čebelah kot na svojih hišah, da o duševnih stiskah ne govorimo, je na svojem Facebook profilu zapisal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. “Po nam znanih ocenah je prizadeta večina čebelnjakov na tem območju, več kot 35 % čebel naj bi propadlo. Še večja žalost pa je, da sta žal za posledicami potresa umrla tudi dva čebelarja – oče in sin.”

Slovenski čebelarji ponudili pomoč hrvaškim

Predsednik zveze Boštjan Noč je nemudoma ponudil pomoč hrvaškim čebelarjem, stopil v stik s predsednikom hrvaške čebelarske zveze  Željkom Vrbosem, s katerim sta v zadnjih letih spletla odličen medsebojni odnos ter vzpostavila zaupanje, sodelovanje, razna partnerstva v projektih. “Soglasna podpora upravnega odbora Čebelarske zveze Slovenije v akciji pomoči hrvaškim čebelarjem kaže na veliko srce slovenskih čebelarjev, še večje srce pa se kaže ob odzivu na poziv za pomoč. Številni čebelarji, čebelarska društva in zveze, čebelarska podjetja ter poslovni partnerji čebelarske zveze so se odzvali in z veseljem lahko sporočimo, da smo danes kolegom iz Hrvaške na račun Čebelarske zveze Hrvaške nakazali 23.488,00 evrov.”

Številni čebelarji, čebelarska društva in zveze, čebelarska podjetja ter poslovni partnerji čebelarske zveze so se odzvali in z veseljem lahko sporočimo, da smo danes kolegom iz Hrvaške na račun Čebelarske zveze Hrvaške nakazali 23.488,00 evrov.

Ob tem je predsednik Čebelarske zveze Slovenije dejal: “V nesreči prijatelji nikoli ne smejo ostati sami. Slovenski čebelarji imamo mnogo osebnih prijateljev in znancev med čebelarji na Hrvaškem, nekateri še izpred leta 1990, ko smo slovenski čebelarji bili redni ‘gostje’ predvsem na akacijevih pasiščih, naša čebelarska društva in zveze se še vedno pogosto odločajo za strokovne ekskurzije na Hrvaško, redno smo gostje čebelarskih sejmov po Hrvaški, skratka vezi med čebelarji sosednih držav so rodile številna prijateljstva in poznanstva in lahko samo rečem, da čebele povezujejo in združujejo slovenske in hrvaške čebelarje ter da čebele in čebelarji ne poznamo državnih meja, saj nas vse skupaj povezuje čebela. Zavedamo se, da naša finančna pomoč ne bo rešila vseh težav, ki so nastale ob tem grozovitem dogodku. A verjamemo, da bo vsaj delček ublažila situacijo, predvsem pa verjamemo, da bo prizadete čebelarje spremljal tudi dober občutek, da v težki situaciji niso čisto sami in da smo z njimi sosedje, prijatelji … – slovenski čebelarji.” Ob tem je Boštjan Noč je napovedal, da bo, ko bo situacija to omogočala, obiskal prizadeto območje.

Pomagali so tudi čebelarji iz Čebelarske zveze društev Maribor

Vlado Vogrinec, predsednik Čebelarske zveze društev Maribor, nam je povedal, da so tudi čebelarji 22-ih društev, ki so vključeni v mariborsko zvezo, z donacijami pomagali hrvaškim čebelarjem. “Tudi sam sem doniral, prav tako ostali kolegi, ki so bili bili pripravljeni pomagati. Nenazadnje smo tudi povezani. Hrvaški kolegi večkrat pridejo k nam na izobraževanje glede apiterapije. V zvezi s tem sicer potekajo prizadevanja, da bi v Mariboru vzpostavil Apiterapevtski center Filipa Terča.”

Tudi sam sem doniral, prav tako ostali kolegi, ki so bili bili pripravljeni pomagati. Nenazadnje smo tudi povezani. Hrvaški kolegi večkrat pridejo k nam na izobraževanje glede apiterapije. V zvezi s tem sicer potekajo prizadevanja, da bi v Mariboru vzpostavil Apiterapevtski center Filipa Terča.

Dodajmo, da je v Čebelarsko zvezo društev Maribor vključenih okoli 870 čebelarjev, od Cerkvenjaka do Lovrenca na Pohorju in od Šentilja do Makol. “Njihovo število je konstantno, ta številka se v zadnjih letih giblje med 800 in 900. Vsako leto izobrazimo vsaj 30 novih, mladih čebelarjev.”

Hrvaški čebelarji cenijo pomoč Slovenije

Predsednik Čebelarske zveze Hrvaške Željko Vrbos je ob sprejemu donacije povedal: »Prijatelji čebelarji iz Slovenije, v imenu prizadetih hrvaških čebelarjev in v imenu Čebelarske zveze Hrvaške, velika hvala. Vaša donacija bo zagotovo pomagala mnogim čebelarjem, ki so ostali tudi brez strehe nad glavo, da nadaljujejo s čebelarstvom. Pokazali ste veliko srce in lahko samo še enkrat ponovim – HVALA!«

Vaša donacija bo zagotovo pomagala mnogim čebelarjem, ki so ostali tudi brez strehe nad glavo, da nadaljujejo s čebelarstvom. Pokazali ste veliko srce in lahko samo še enkrat ponovim – HVALA!

Slovenski čebelarji so tako skupaj s poslovnimi partnerji Čebelarske zveze Slovenije v manj kot enem letu pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije donirali 59.146 evrov, in sicer hrvaškim čebelarjem 23.488 evrov, petim domovom starejših skupaj 20.000 evrov in Pediatrični kliniki, Kliničnemu oddelku za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove 15.658 evrov za nakup novega UZ-aparata.

https://www.facebook.com/bostjan.noc.1/posts/1663029310536062

Objavil/a Čebelarska zveza Slovenije dne Sreda, 13. januar 2021