Po načrtih naj bi lastniku, torej državi, letos prinesla 14 milijonov evrov dobička, bo pa dobiček iz lanskega leta precej manjši, predvsem zaradi dogovorov, sklenjenih s sindikati.

FOTO: Mitja Novak

Pošta Slovenije, ki je konec lanskega leta kupila Intereuropo, v naslednjih petih letih načrtuje predvsem krepitev na področju logistike in paketnih storitev ter širitev na Balkan. V skladu s strateško razvojnim načrtom pričakujejo, poroča Radio Maribor, da bodo letošnje leto zaključili z okrog štirinajstimi milijoni dobička. O točnih številkah za lansko leto sicer še ne želijo govoriti, a obenem priznavajo, da so te nižje od pričakovanih, predvsem zaradi dogovorov s sindikati o izboljšanju pogojev za delo zaposlenih.

Zaprli ne bodo nobene pošte

Iskanje novih usmeritev na Pošti Slovenije je odgovor na globalne trende, s katerimi se srečujejo vsi poštni operaterji, jim je dejala tamkajšnja pomočnica poslovodstva Vesna Kos Tomažič: »To je po eni strani upadanje pisemskih storitev in naraščanje paketnih storitev.« Stroški dela so po drugi strani relativno visoki, poštno omrežje pa obsežno. To se do leta 2025 ne bo krčilo, še poročajo, tačas pa obsega 450 tako imenovanih kontaktnih točk, med katere poleg poslovalnic sodijo tudi paketomati in podobno. »V drugi polovici leta bomo v pogodbene pošte preoblikovali predvidoma 15 pošt, zaprli pa ne bomo nobene,« je za omenjeni radio pojasnila Kos Tomažičeva. Pri tem bo verjetno morala na pomoč pri ohranjanju poštnih poslovalnic, predvsem na podeželju, na pomoč priskočiti tudi država.

Letos načrtujejo tudi za 34 milijonov naložb

Pošta Slovenije po prevzemu Interevrope načrtuje tudi širitev v države jugovzhodne Evrope: »Predvsem imamo v mislih trge bivše skupne države, kjer ima Interevropa že sedaj svoja odvisna podjetja,« dodaja Kos Tomažičeva. Letos načrtujejo tudi za 34 milijonov naložb. Na vprašanje, ali si v Pošti Slovenije želijo privatizacije, pa pomočnica poslovodstva, tako Radio Maribor, nedoločno: »Poslovodstvo želi stabilnega lastnika, ki ga bo podpiral v izvajanju strateškega razvojnega programa.«

Pošta Slovenije naj bi po načrtih lastniku, torej državi, letos prinesla 14 milijonov evrov dobička, bo pa dobiček iz lanskega leta precej manjši, predvsem zaradi dogovorov, sklenjenih s sindikati.