V akciji je sodelovalo več kot 20 potapljačev.

Foto: Twitter, Sea Shepherd France.

Belega kita oziroma kita belugo, ki je zataval v reko Seno in tam obtičal več kot teden dni, so davi v prvi fazi reševalne akcije dvignili iz reke in ga namestili na barko, s pomočjo katere ga bodo vrnili v morje. V akciji, ki je trajala skoraj šest ur, je sodelovalo več kot 20 potapljačev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kita bodo najprej opazovali, preden ga izpustijo v morje

Na barki za kita skrbi skupina veterinarjev. Njegovo zdravstveno stanje je zadovoljivo, je v torek za AFP povedala Isabelle Brasseur iz parka morskih živali Marineland v južni Franciji. Ob tem je opozorila, da operacija vrnitve kita v morje ni brez tveganj, saj je kit že oslabljen in pod stresom.

Belugo, zaščiteno vrsto, ki jo običajno najdemo v hladnih arktičnih vodah, bodo namestili v hladilni tovornjak in ga prepeljali na obalo, če bodo testi pokazali, da je dovolj zdrava, je povedala generalna sekretarka departmaja Eure Isabelle Dorliat-Pouzet. Za žival so reševalci namreč pripravili bazen z morsko vodo v pristanišču Ouistreham v Rokavskem prelivu, kjer bodo žival tri dni opazovali in zdravili, preden jo bodo izpustili na odprto morje.

“Čakamo na rezultate krvnih preiskav in ultrazvoka in glede na rezultate bo sprejeta odločitev, ali naj se odpravi na pot v morje ali ne,” je sekretarka povedala na novinarski konferenci le uro po tem, ko so kita potegnili iz Sene. Dodala je, da gre za samca, ki je zelo podhranjen in ranjen, navaja AFP.

Ni bilo prvič, da kiti zatavajo po rečnih strugah

Belega kita so v Seni prvič opazili v torek prejšnji teden. Obtičal je pri zapornici Saint-Pierre-la-Garenne, približno 70 kilometrov severozahodno od Pariza. Njegovo zdravstveno stanje se je nato poslabšalo, saj ni želel jesti.

“Danes je velik dan za tega kita belugo in za vse, ki so sodelovali pri njegovem reševanju,” je francoska naravovarstvena skupina Sea Shepherd zapisala na svoji spletni strani.

Zanimanje za usodo beluge se je razširilo daleč prek meja Francije, kar je povzročilo velik pritok finančnih donacij in druge pomoči s strani naravovarstvenih skupin in posameznikov, poroča AFP.

Beli kiti oziroma beluge se jeseni selijo iz Arktike, da bi se nahranili, vendar pa se le redko odpravijo tako daleč na jug. Po navedbah oblasti v departmaju Eure beluge včasih odplavajo tudi južneje kot običajno in lahko začasno preživijo tudi v sladki vodi. Po podatkih francoskega observatorija Pelagis, ki je specializiran za morske sesalce, je najbližja populacija belug pri otočju Svalbard severno od Norveške.

Prvič je beli kit v Franciji zašel leta 1948, ko ga je iz ustja reke Loare potegnila ribiška mreža. Konec maja letos pa so v Seni med mestoma Le Havre in Rouen našli mrtvega kita ubijalca, bolj znanega kot orko, ki tehnično sicer spada v družino delfinov. Žival je obtičala v reki in se kljub poskusom pristojnih organov, da bi jo usmerili proti oceanu, tja ni zmogla vrniti.

Kljub optimizmu, se je zgodba končala tragično

Belega kita oziroma kita belugo, ki je prejšnji teden zataval v reko Seno in tam obtičal, so med današnjim poskusom reševanja morali uspavati. “Kljub reševalni akciji brez primere moramo z žalostjo sporočiti, da je kit poginil,” so na Twitterju sporočile oblasti normandijske regije Calvados. Dodali so, da so morali kita med prevozom uspavati, da bi tako po oceni strokovnjakov preprečili njegovo nadaljnje trpljenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Isabelle Brasseur iz parka morskih živali Marineland v južni Franciji že v torek opozorila, da operacija vrnitve kita v morje ni brez tveganj, saj je kit že oslabljen in pod stresom. Štiri metre dolg in 800-kilogramov težak samec namreč po tem, ko je obtičal pred zapornico, ni hotel jesti, bil pa je tudi ranjen.

“Med potjo so veterinarji opazili poslabšanje njegovega zdravja, zlasti dihanja,” je v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, povedala veterinarka lokalnih reševalnih služb Florence Ollivet-Courtois. Po njenih besedah žival ni dobila dovolj zraka in je vidno trpela, navaja AFP.

STA