Do tal je zgorel velik ranč s konji v bližini Lipnice, proti ognjenim zubljem se je borilo 25 gasilskih enot in 250 gasilcev.

FOTO: Stadtfeuerwehr Leibnitz

FOTO: Stadtfeuerwehr Leibnitz

Kot navajajo v mestnem gasilskem društvu Lipnica, je včeraj opoldne v okolici Lipnice izbruhnil velik požar na obsežnem posestvu z več hlevi in manežami. V požarnem območju gasilske zveze Kaindorf an der Sulm je v enem od hlevov  Bergmühle izbruhnil požar, ki se je hitro širil. Stavbe, od nekatere stare več sto let in v veliki meri narejene iz lesa, se povsem zgorele. Na poti pa so številni opazovalci preprečili dostop do požarnega objekta. Na kraju je bilo razporejenih 25 gasilskih enot s 56 vozili in približno 250 gasilci.

Gašenje oteževal močan veter

Ko so prispele prve reševalne službe, je bil hlev že v polnem požaru, ogenj pa se je že razširil na drugega. Prisotni so bili tik pred tem, da bi na varnost pripeljali čim več konj. Celotno gašenje je otežil še močan veter, ki je delovnim skupinam predstavljal posebne izzive, saj je pepel odneslo nekaj sto metrov proti Seggaubergu, zaradi česar je nasip proti gradu Seggau na posameznih točkah zagorel. Gasilska zveza Kaindorf je nemudoma zahtevala dodatna gasilska društva iz vsega Leibnitza za boj proti plamenom, vključno z več vozili z rezervoarji za vodo, saj v neposredni bližini ni bilo hidranta.

Našli trupla več konj

Proti požaru so ukrepali praktično z vseh strani, da bi preprečili najhujše. Uporabili so tudi vodni top. Po približno uri in pol je ogenj počasi, a zanesljivo spravili pod nadzor.

Med delom so na žalost našli najdene trupla več konjev, za katere na žalost ni bilo reševanja. Na srečo noben človek ni bil poškodovan. Nekateri konji naj bi pobegnili v šoku. Vzrok požara še ni znan.