V Turčiji po uničujočem potresu velja enotedensko žalovanje.

V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 11.200 ljudi, od tega 8574 v Turčiji, v Siriji pa 2662. Samo v Turčiji je bilo poškodovanih skoraj 50.000 ljudi, medtem ko so iz Sirije sporočili, da je tam poškodovanih okoli 5000 ljudi.

Po zadnjih podatkih oblasti v obeh državah je skupno število smrtnih žrtev naraslo na 11.236. Reševalci že tretji dan nadaljujejo z iskanjem preživelih pod ruševinami več tisoč stavb, pri čemer se spopadajo s hudim mrazom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan je že prispel na prizadeta območja. Trenutno se mudi v provinci Kahramanmaras, kjer naj bi obiskal šotorsko naselje za žrtve potresa. Kasneje naj bi se odpravil še v provinco Hatay, ki jo je potres prav tako močno prizadel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz Istanbula in Izmirja sta se medtem na prizadeta območja odpravili dve ladji s težko opremo, kot so žerjavi, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril, da se čas za tisoče poškodovanih in tistih, za katere se še vedno bojijo, da so ujeti pod ruševinami, izteka.

WHO je že pred tem ocenila, da bi utegnilo biti v potresu skupno prizadetih kar 23 milijonov ljudi, od tega okoli pet milijonov pripadnikov ranljivih skupin, predvsem sirskih beguncev. Posebej pereče so namreč razmere na severu Sirije, ki je opustošen po desetletju vojne.

Potres je v ponedeljek stresel območje jugovzhodne Turčije in severne Sirije z magnitudo 7,8. Nekaj ur kasneje je udaril še en potres z magnitudo 7,5. Zaradi potresov in številnih popotresnih sunkov na obmejnem območju, ki ga že tako pestijo spopadi, so ljudje na ulicah kurili ostanke in ruševine podrtih stavb, da bi se ogreli.

Medtem je na območje začela prihajati mednarodna pomoč, v Turčijo pa se zgrinjajo reševalne ekipe z vsega sveta, tudi iz Slovenije.

Mnogi so se pred nenehnimi popotresnimi sunki, mrzlim dežjem in snegom zatekli v mošeje, šole in celo avtobusna postajališča. Nekateri so izrazili tudi razočaranje, ker pomoč prihaja počasi, navaja AFP.

“Na začetku smo imeli težave z letališči in cestami, vendar je danes bolje in jutri bo še bolje,” je v odzivu na kritike dejal turški predsednik in obenem obljubil, da bo vsaka prizadeta družina prejela izplačilo v višini 10.000 turških lir (494 evrov).

V Turčiji po uničujočem potresu sicer velja enotedensko žalovanje, Erdogan pa je v torek v desetih provincah na jugovzhodu države, ki jih je opustošil potres, razglasil trimesečne izredne razmere, da bi tako omogočili hitro reševanje in popotresno obnovo.