Globalno

Evrskih bankovcev, kot jih imate trenutno v denarnici, kmalu ne bo več

Uredništvo , 17.08.23 ob 03:30

Nanje namreč prihajajo povsem nove podobe, sporočajo v Evropski centralni banki, kakšne bodo, pa lahko pomagate odločiti tudi vi.

Evrskih bankovcev, kot jih imate trenutno v denarnici, kmalu ne bo več

Evropska centralna banka (ECB) je pozvala evropske državljane, naj izrazijo svoje mnenje glede predlaganih tem za naslednjo serijo evrskih bankovcev. Od 10. julija do 31. avgusta 2023 lahko vsakdo v evrskem območju odgovori na raziskavo na spletni strani ECB.

Poleg tega je ECB za zagotovitev enakomerne zastopanosti mnenj iz celega evrskega območja najela neodvisno raziskovalno podjetje, ki bo reprezentativnemu vzorcu ljudi v evrskem območju postavilo enaka vprašanja kot v lastni raziskavi.

Predsednica ECB Christine Lagarde vabi vse, da sodelujejo v raziskavi. Poudarila je: »Med našo enotno valuto in našo skupno evropsko identiteto obstaja močna povezava, in naša nova serija bankovcev naj to poudari. Želimo, da se Evropejci poistovetijo z dizajnom evrskih bankovcev, zato bodo aktivno sodelovali pri izbiri nove teme.«

Razvoj prihodnjih evrskih bankovcev

»Izdelujemo novo serijo visokotehnoloških bankovcev z namenom preprečevanja ponarejanja in zmanjšanja okoljskega vpliva,« je povedal član izvršnega odbora Fabio Panetta. »Zavezani smo gotovini in zagotavljanju, da je plačevanje z javnim denarjem vedno možnost.«

Dolžnost ECB in nacionalnih centralnih bank evrskega območja je zagotoviti, da ostanejo evrski bankovci inovativno, varno in učinkovito sredstvo plačila. Razvoj novih serij bankovcev je standardna praksa za vse centralne banke.

V svetu, kjer se tehnologije razmnoževanja hitro razvijajo in kjer lahko ponarejevalci enostavno dostopajo do informacij in materialov, je nujno, da se redno izdajajo novi bankovci. Poleg varnostnih vidikov se ECB zavzema tudi za zmanjšanje okoljskega vpliva evrskih bankovcev skozi njihov celoten življenjski cikel, hkrati pa jih narediti bolj povezljive in vključujoče za Evropejce vseh starosti in ozadij, vključno z ranljivimi skupinami, kot so ljudje z okvaro vida.

Anketo o izbiri nove podobe za evrske bankovce lahko rešite tukaj

Med katerimi podobami lahko izbiramo?

ECB je za nove bankovce predlagala sedem zanimivih tem, ki so naslednje:

  • Ptice
  • Evropska kultura
  • Evropske vrednote, odsevane v naravi
  • Prihodnost je vaša – ideje in inovacije prihodnosti
  • Roke
  • Naša Evropa, mi sami – svoboda in vrednote
  • Reke: vode življenja v Evropi

Izide raziskav bo ECB uporabil za izbor teme za naslednjo generacijo bankovcev do leta 2024. Po tem bo potekalo oblikovalsko tekmovanje.

Evropski državljani bodo imeli ponovno priložnost izraziti svoje preference glede oblikovalskih možnosti, ki bodo izhajale iz tega tekmovanja. Novi bankovci bodo nato predvidoma izdani šele leta 2026.