Predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden naj bi jutri napovedal, da se bodo morali vsi zvezni uslužbenci obvezno cepiti proti covidu-19 ali pa se redno testirati.

Fotografija je simbolična.

Ameriški predsednik Joe Biden naj bi jutri, 29. julija 2021, napovedal, da se bodo morali vsi zvezni uslužbenci in pogodbeniki obvezno cepiti proti covidu-19 ali pa se bodo morali redno testirati in spoštovati druge ukrepe za omejitev širjenja pandemije, poroča televizija CNN in se pri tem sklicuje na dobro obveščene vire v vladi.

Kljub vsemu Joe Biden še vedno ne bo ukazal obveznega cepljenja za pripadnike oboroženih sil ZDA, čeprav ima za to vsa pooblastila.

Biden namerava jutri predstaviti nove spodbude za cepljenje, poroča STA. Že v ponedeljek je ministrstvo za veteranske zadeve sporočilo, da se bodo morali cepiti vsi zdravstveni delavci v okviru ministrstva. Ukaz za cepljenje vseh zveznih uslužbencev je korak, h kateremu zdravstveni strokovnjaki Bidna že dlje časa pozivajo. V Ameriki doslej niso povsem cepili še polovice prebivalcev ZDA, čeprav je cepiva na voljo dovolj.

Se pandemija širi zaradi tistih, ki se nočejo cepiti?

Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je izdal nova navodila glede nošenja mask in to sedaj priporoča za vse v zaprtih prostorih, tudi za cepljene. Biden je krivdo za nadaljevanje širjenja pandemije pripisal Američanom, ki se nočejo cepiti.

“Pandemijo imamo zaradi necepljenih in oni so tisti, ki širijo ogromno zmede, ne pa CDC s svojimi navodili. Če bi se vsi odločili za cepljenje, bi bili danes v drugačnem svetu,” je dejal Biden.

Pravosodno ministrstvo ZDA je medtem ugotovilo, da zvezni zakon javnim agencijam in zasebnim podjetjem ne prepoveduje, da od zaposlenih zahtevajo cepljenje, četudi so cepiva za zdaj v uporabi na podlagi le izrednega dovoljenja.

S koronavirusom se je do sinoči po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa v ZDA okužilo 34,6 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 611.000.