Na evropskih borzah se je trgovalni dan začel z neenotnim gibanjem najpomembnejših indeksov, ki pa niso daleč od izhodišč. Medtem se je znova pokazala nestanovitnost na trgih kriptovalut, saj je najstarejša in najbolj poznana kriptovaluta bitcoin izgubila okoli 15 odstotkov vrednosti.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do okoli 9.30 ure po srednjeevropskem času spustil 0,38 odstotka nižje. Za 0,53 odstotka je padel tudi DAX v Frankfurtu. Na drugi strani je CAC 40 v Parizu pridobival 0,14 odstotka, v Londonu pa FTSE 100 0,23 odstotka.

Tečaj evra se je okrepil. Zjutraj je bilo treba za en evro odšteti 1,2177 dolarja, kar je bilo največ v skoraj mesecu dni. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v ponedeljek postavila pri 1,2133 dolarja.

So kriptovalute špekulativna naložba?

Na azijskih borzah je bilo trgovanje danes prav tako neenotno. Zvišali so se indeksi v Hongkongu (za 1,03 odstotka), Sydneyju (za 0,70 odstotka) ter Singapurju (za 0,61 odstotka), padli pa so osrednji indeksi v Šanghaju (za 0,17 odstotka) ter Seulu (za 0,31 odstotka). Borza v Tokiu je bila zaradi praznika zaprta.

Znova pa se je pokazala velika nestanovitnost na trgu kriptovalut. Da so kriptovalute špekulativna naložba, opozarjajo številni finančni strokovnjaki. Po rekordnih vrednostih, ki jih je bitcoin v zadnjih dneh dosegel nad mejo 58.000 dolarjev, danes ta kriptovaluta izgublja okoli 15 odstotkov vrednosti in je pri 47.500 dolarjih. Druga najpomembnejša kriptovaluta ether je 21 odstotkov pod gladino, pa tudi sicer je trg globoko v rdečem.

STA