V Avstriji so policisti preiskali dom predstavnika desničarskega Identitarnega gibanja Martina Sellnerja. Preiskava poteka zaradi tega, ker je avstralski napadalec, ki je v Christchurchu napadel mošeji in ubil 50 ljudi, gibanju nakazal donacijo v višini 1500 evrov.

Martin Sellner je na družbenih omrežjih sporočil, da so policisti v začetku tedna preiskali njegovo stanovanje in zasegli vse njegove elektronske naprave.

Preiskava zaradi višine donacije

Gibanje Identitarnega gibanja je prejelo »nesorazmerno visoko donacijo« od osebe s priimkom Tarrant, kar je priimek napadalca iz Christchurcha, ki je v streljanju v mošejah ubil 50 ljudi. Avstrijski notranji minister Christoph Poelzl je potrdil, da je tajna služba na zahtevo tožilstva iz Gradca, preiskala Sellnerjev dom na Dunaju. Donacijo so odkrili naključno, v že obstoječi preiskavi Sellnerjevih financ. Naj bi šlo za precej višjo donacijo od drugih, ki jih je gibanje prejelo. Z avstrijskega tožilstva so spočili, da preiskava temelji na avstrijskih zakonih za boj proti terorizmu in da je nujno ugotoviti, če med gibanjem in novozelandskim napadalcem obstaja kakšna povezava.

Sellner vse povezave z napadom na Novi Zelandiji zanika

Martin Sellner je posnel video, ki ga je naložil na platformo Youtube in v njem zanikal kakršnokoli povezavo z napadom v Christchurchu, ki se je zgodil 15. marca letos. Prav tako je dejal, da bo Tarrantovo nakazilo doniral v dobrodelne namene. Avstrijske oblasti so sicer potrdile, da je strelec ob koncu lanskega leta obiskal Avstrijo, Romunijo, Madžarsko in Bolgarijo, a niso prišli na sled, da bi se napadalec na svojem potovanju po Evropi sestal s katerim od pripadnikom desničarskih skupin.

 Ločnica gibanja tudi v Mariboru

Na obtožnico Sellnerja se je odzvalo tudi Identitarno gibanje Slovenije, ki kot center svojega dogajanja navaja tudi Maribor. Kot so zapisali na svoji spletni strani, je Sellner popolnoma nedolžen ter da razen nakazila ni imel drugih stikov z avstrijskim predstavnikom desničarskega gibanja.

“Martin je namreč v letu 2018 prejel donacijo, zaradi katere je sedaj v postopku. Kako bi lahko nekdo s prejeto donacijo predvidel teroristični napad? Drugih stikov z napadalcem Martin Sellner nikoli ni imel. Naloga tajnih in obveščevalnih služb je, da odkriva potencialni terorizem, a očitno so avstrijske tajne službe preveč obremenjene z mladimi patrioti, ki po državi lepijo nalepke in organizirajo aktivistične dogodke. Sellner je popolnoma nedolžen in ni mu mogoče ničesar očitati,” so zapisali.

Kot so še zapisali, naj bi bila finančna donacija del terorističnih preračunavanj. Že leta 2018 je državno tožilstvo v Gradcu preganjalo sedemnajst identitarnih aktivistov, ki pa so bili zaradi neresničnih obtožb vsi oproščeni. Kot še navajajo na svoji strani, bi naj bil ravno to povod, da so se ponovno lotili članov tega gibanja, tokrat pač njihovega vodje. Nekako bi se naj Kurzova vlada želela rešiti ekstremističnih desničarjev, a kadar jim ne uspe, posežejo po novih sredstvih. Tako si trenutno dogajanje vsaj razlagajo v slovenski ločnici te organizacije.