Bazni tabor na Everestu se bo moral kmalu premakniti nižje, saj zaradi podnebnih sprememb in množice alpinistov najvišja gora izgublja svojo višino.

Trenutne napovedi taljenja Mount Everesta kažejo, da bodo morali v Nepalu v prihodnjih dveh letih bazni tabor premakniti za kar 400 metrov nižje. Trenutna lokacija je namreč na udaru taljenja, ki je posledica podnebnih sprememb in popularnosti najvišjega svetovnega vrha, ki je cilj številnih alpinistov.

Vzpona na Everest se alpinisti običajno lotijo iz dveh baznih taborov, pri čemer je južno izhodišče v Nepalu, ki leži na nadmorski višini 5364 metrov, najbolj priljubljeno, skozenj pa se na Everest letno povzpne kar 1500 alpinistov.

Krivo tudi uriniranje

Natančneje se bazni tabor nahaja na ledeniku Khumbu, odsek ledu, na katerem leži, pa v zadnjih letih močno ogrožajo podnebne spremembe. Alpinisti opažajo vztrajno tanjšanje ledenih plasti, v katerih se pojavljajo celo razpoke, kar bazni tabor dela precej nevaren. Raziskave kažejo, da se ledenik na območju tabora krči za cel meter na leto, kar pomeni, da letno izgubi skoraj 10 milijonov kubičnih metrov vode.

K segrevanju in taljenju ledenika v veliki meri prispeva tudi izdatno uriniranje številnih alpinistov!

Krive pa niso le podnebne spremembe, ampak tudi alpinisti, ki se v taboru ustavijo. Tako bi naj k segrevanju in taljenju ledenika v veliki meri prispevalo tudi izdatno uriniranje številnih alpinistov! Všteti pa je potrebno tudi kuhanje in ogrevanje … Kdo bi si mislil!

Vir: Euronews