Čebel, seveda, saj bo mestno podjetje javnega prevoza na zelene površine Dunaja v prihodnjih dveh letih naselilo kar 80 čebeljih družin ter s tem poskrbelo za preživetje teh izredno pomembnih, a ogroženih živali.

Foto: Facebook/Peter Hanke

Mesta po svetu vse bolj sledijo trendu pozne košnje, ki čebelam v urbanem okolju omogoči preživetje. Navdušeno ugotavljamo, da se skrb za naše medonosne prijateljice ponekod kaže tudi v Mariboru, zato ob pogledu na kako nepokošeno javno površino nikar ne zavijajte z očmi, če le imate možnost, pa kako travniško zaplato pustite nepokošeno tudi sami – če pa vas visoka trava in travniške preveč motijo, pa vam bodo čebele vesele, da boste svojo redno košnjo opravili zvečer.

80 družin ali 2 milijona novih prebivalk

Ob nedavnem prazniku, svetovnem dnevu čebel, pa je prav posebej dobrodošlo novico sporočilo tudi dunajsko podjetje mestnega javnega prevoza, Wiener Linien, ki je skladno s svetovno skrbjo za čebele napovedalo, da bo v prihodnjih dveh letih poskrbelo za kar 2 milijona dodatnih prebivalk avstrijske prestolnice. Na svoje zelene površine bodo namreč namestili panje in vanje naselili 80 čebeljih družin! Prve panje si že lahko ogledate, stojijo pa na travniku v bližini postaje Leopoldau oziroma linije U1.

Panji na dunajski univerzi. Foto: Facebook/Ulli Sima

Foto: Stadt Wien

Panji na dunajski univerzi. Foto: Facebook/Ulli Sima

Panji v središču Dunaja. Foto: Facebook/Ulli Sima

Medonosne rastline, ki čebelam v urbanih središčih nudijo hrano. Foto: Facebook/Ulli Sima

Medonosne rastline, ki čebelam v urbanih središčih nudijo hrano. Foto: Facebook/Ulli Sima

Več o dunajskih čebelah lahko preberete na naslednji povezavi.

V upravi Wiener Linien so povedali, da si bodo prizadevali panje namestiti na zelene površine, ki jih je mogoče ohraniti razmeroma nepokošene oziroma, ki bodo s številnimi travniškimi cvetlicami čebelam zagotavljala dovolj hrane, hkrati pa bodo dovolj oddaljena od cestnega vrveža, ki bi prispeval svoj delež kemičnih snovi.

Z mislijo na netopirje, kobilice in samotarske čebele

Ne le za čebele, v prihodnje na Dunaju pripravljajo tudi celostno strategijo, kako mestne površine narediti bolj prijazne netopirjem, divjim samotarskim čebelam in kobilicam – živalskim vrstam, ki prav vse izginjajo iz urbanih središč in tako postajajo vse bolj ogrožene. Za čebele je sicer poskrbljeno že sedaj, saj v kar 5000 panjih po celotnem središču biva kar 200 milijonov čebel, panji pa se včasih nahajajo tudi tam, kjer jih ne bi pričakovali – na poročnem uradu, ob bolnišnici in celo na pokopališču.

Kaj menite, bi lahko za čebele tako poskrbeli tudi v Mariboru?

Vir: Wien, Wiener Linien