Z namenom zmanjšanja količine plastičnih odpadkov bo McDonald’s v otroške menije počasi prenehal dodajati plastične igračke …

Avtor fotografije: Mcdonalds.si

Velikan hitre prehrane se je nedavno obvezal, da bo do leta 2025 iz otroških Happy Meal menijev popolnoma odstranil vsakršne plastične igračke in dodatke, saj se v podjetju zavedajo, da s slednjimi le še poglabljajo že tako perečo krizo odvečne plastike. Čeprav je korak pohvalen, pa strokovnjaki opozarjajo, da se bo s tem McDonald’s rešil le kančka svoje krivde za okolje – mnogo bolj bi ga naj namreč obremenjeval z uporabo govedine.

Zaveza pa ne pomeni, da v Happy Mealu ne bo več igračk, niti najmanj, saj bodo te namesto iz okolju škodljive plastike izdelane iz recikliranih materialov ter s pomočjo 3D tiskalnikov. Glede na to, da McDonald’s vsako leto proizvede kar milijardo igračk, bo sprememba precej pomembna, ocenjuje pa se, da bo prehod iz plastike na reciklirane materiale enakovreden popolni uporabi plastike kar 700 000-ih ljudi, kar nikakor ni zanemarljivo.

Nove generacije staršev proti plastičnim igračkam

McDonald’s se namreč zaveda, da so generacije, ki odraščajo, vse bolj okoljsko ozaveščene in imajo s svojim bojkotom nekaterih podjetij ali izdelkov moč povsem spremeniti tok potrošništva, zato je pomembno, da jim podjetja prisluhnejo in spremenijo svojo strategijo delovanja – tako zaradi želja potrošnikov kot zaradi nuje po ohranitvi našega planeta.

V letu 2019 sta dve britanski dekleti pozvali k peticiji, v kateri sta od McDonald’sa in Burger Kinga zahtevali konec proizvodnje plastičnih igračk, v peticiji pa je bilo zbranih kar 500 000 podpisov.

Happy Meal ima precej dolgo zgodovino, prvega je McDonald’s predstavil leta 1979, v zadnjih letih pa se je pojavilo več zahtev po njegovem zatonu – v letu 2019 sta dve britanski dekleti pozvali k peticiji, v kateri sta od McDonald’sa in Burger Kinga zahtevali konec proizvodnje plastičnih igračk, v peticiji pa je bilo zbranih kar 500 000 podpisov.

McDonald’si v nekaterih državah zavezi podjetja sicer sledijo – tako v Veliki Britaniji in na Irskem ne proizvajajo več Happy Meal igračk iz plastike, ki je ni mogoče reciklirati, plastiki pa so se povsem odpovedali tudi v Franciji. Dodatno so v Združenih državah Amerike iz Happy Mealov izvzeli vse igrače, izdelane iz papirja – knjige in karte in podobno.

Vir: Insider