Primer bivšega rudnika premoga v Veliki Britaniji, ki postaja solarna farma in skladišče odpadnih baterij, dokazuje, kako lahko tudi degradirana območja ponovno izkoristimo.

Kar 1000 ton ogljikovega dioksida bo prihranjenega z odločitvijo, da bivši rudnik premoga v Veliki Britaniji spremenijo v sodobno solarno farmo ter prostor, kamor se lahko shranjujejo odpadne baterije. Rudnik, v katerem se je še pred desetletji intenzivno izkopavalo premog, se nahaja na severovzhodni obali Anglije, zaradi svoje lege pa je vzbudil zanimanje investitorjev.

Tako se bo kar 11,37 milijonov dolarjev namenilo v preureditev rudnika v solarno farmo z močjo 3 MW, ob tem pa bodo dodane tudi solarne polnilnice za električna vozila in posebna shramba za odpadne baterije. 5 milijonov evrov bo za projekt namenil European Regional Developement Fund, ostalo bo prispevalo okrožje.

»Črna« Britanija

Morrison Busty Colliery, kot je nekdanje ime rudnika, ima tudi zgodovinski pomen, saj začetek njegovega obratovanja sega v 20. leta prejšnjega stoletja, rudnik premoga pa je s svojim delovanjem nehal leta 1973. Od takrat dalje prostori in vozila služijo potrebam okoliša – bodisi za komunalna dela, kot zbirni center odpadkov, gojilnica sadik in podobno.

Tako se bo kar 11,37 milijonov dolarjev namenilo v preureditev rudnika v solarno farmo z močjo 3 MW, ob tem pa bodo dodane tudi solarne polnilnice za električna vozila in posebna shramba za odpadne baterije.

Tudi sicer je Velika Britanija znana po številnih rudnikih premogov, kot zibelka industrializacije pa se z onesnaževanjem, ki je posledica uporabe slednjega, sooča že precej dolgo. Madež, ki ga je na britanski zgodovini pustil premog, naj bo preko onesnaževanja zraka ali degradacije okolja ali celo nesreč, kot je bila tragična nesreča v Aberfanu, je sicer še vedno prisoten, a ga skušajo s posebnimi strategijami ter željo, da čim prej postanejo ogljično nevtralni, ublažiti. Spreminjanje nekdanjih rudnikov v objekte z novo, okolju bolj prijazno namembnostjo, je gotovo eden od korakov, ki jih druge države pozdravljajo, številne pa se po britanskem načinu obnove degradiranih območij tudi zgledujejo.

Vir: CNBC