Na območju Policijske uprave Maribor je ponovno prišlo do spletne goljufije. Uporabnica je na elektronski naslov prejela sporočilo z lažnega spletnega profila banke o
tem, da so ji zablokirali račun. Ko se je prijavila v “spletno banko”, so neznani storilci z računa dvignili nekaj manj kot 1.500 eur. Šlo je za lažno spletno stran banke, ki je uporabnico zavedla, zato je storilcem dala dostop do bančnega računa.

Spletna stran Varni na internetu opozarja na lažne spletne strani, ki poskušajo uporabnike interneta zavesti, da jim dajo dostop do denarja, ki ga potem ukradejo. Opozarjajo, da je potrebno preveriti URL spletnega naslova – v spletnem brskalniku varno povezavo ponazarja sličica sklenjenega ključa ali ključavnice, ki se nahaja v spodnjem levem kotu ali pa v URL-vrstici. Ti sličici pomenita, da je povezava varna, saj dokazujeta, da deluje sistem šifriranja za zaščito zaupnosti podatkov, ki se prenašajo preko interneta med uporabnikom in strežnikom banke. To pomeni, da je prenos podatkov med uporabnikom bančnim strežnikom šifriran ter tako skrit pred očmi morebitnih vsiljivcev v omrežju.

Preveriti je treba vsako sporočilo, uporabnik se mora prepričati, da komunicira s pravo osebo. 

Banke posredujejo obvestila o znanih spletnih napadih

Pomembno je spremljati obvestila posamezne banke o morebitnih »ponarejenih« spletnih straneh oz. simuliranih vstopnih straneh (phishing napad). Banka prav tako ne bi nikoli zahtevala posredovanja podatkov kot so številka kreditne kartice ali zasebni ključ certifikata oz. digitalnega potrdila na spletnih straneh, zato se ti podatki ne smejo nikoli posredovati preko njih.

Ob prijavi na spletno stran, ki imajo kakršnokoli povezavo z denarjem, je najbolje vtipkati URL-naslov spletne strani neposredno v naslovno vrstico v HTTPS-obliki.

Pred uporabo je pomembno zapreti vsa okna trenutno odprtega izbranega brskalnika ter na novo odpreti izbrani brskalnik, v se opravljajo vse svoje bančne storitve. Ob koncu se je potrebno odjaviti iz sistema spletne banke in zapreti okno brskalnika. En brskalnik se bi moral uporabljati izključno za prijavo v sistem spletne banke, za pregledovanje drugih spletnih strani, brskanje po spletu, nalaganje programčkov itd. pa drug brskalnik.