Šport

Visoki zmagi nad Gorico in Rudarjem bosta proti Kopru dobili pravi kontekst

Jaša Lorenčič, 23.10.20 ob 07:03

Maribor v 8. krogu državnega prvenstva gosti Koper. Poleg Aleksandra Rajčevića, Mateja Palčiča in Timoteja Dodleka se v rumenem vračata tudi prvi strelec lige Nardin Mulahusejnović in prvi podajalec lige Dare Vršič. Nemanja Mitrović: »Med reprezentančnim premorom se je trdo delalo.«

Dve visoki gostujoči zmagi Maribora proti zadnjeuvrščeni Gorici v prvenstvu (0:4) in pokalno slavje proti drugoligašu Rudarju (0:3) bosta kontekst dobili v soboto prvenstvu proti Kopru. »Prihajajo prave, težke tekme: najprej Koper, nato Mura,« je nenazadnje ocenil tudi branilec Nemanja Mitrović. Branilci so legitimni sogovorniki, potem ko je Mitrović načel mrežo Gorice, Ilija Martinović pa Rudarja. Še bolj kot zaenkrat strnjena lestvica, kjer Maribor diha za ovratnik Muri, pred gostovanjem »kanarčkov« odmevajo v Ljudskem vrtu znana imena in priimki.

Dare Vršič, Nardin Mulahusejnović, Aleksander Rajčević, Matej Palčič in Timotej Dolek so vsi nekdanji nogometaši Maribora, ki jih zdaj vodi Miran Srebrnič. »Igrati proti dobremu klubu mora biti za vsakega motiv, ne le za igralce, ki so bili prej tu. Vsi bodo imeli navdih, da nas premagajo,« je s preteklostjo neobremenjen Mauro Camoranesi. Da Maribor resno jemlje vsakega tekmeca, je potrdil tudi Mitrović. Ogledali so si pokalno tekmo, v kateri je Koper na svoji Bonifiki po podaljških izločil Aluminij (3:1). Z razlogom. »Vsi se spominjamo pokala, ki smo ga izgubili lani v Kopru, tudi zadnje prijateljske tekme,« je izpostavil Mitrović. »Vemo, za kakšno ekipo gre. To bo čisto drugačna tekma, prihajajo prave, težke tekme.

Mulahusejnović in Vršič najboljši par

Po dolgem času je bilo na medijskem terminu v Ljudskem vrtu več govora o tekmecu kot o vijoličastih. »Koper ima dobro ekipo, spremljamo jih skozi prvenstvo,« je opisal Camoranesi. »Opazno je, da so se od uvodnega kroga dvignili, gre za fizično kvalitetno moštvo, ki ima precejšnjo kvaliteto v napadalnem delu.«

Koper ima dobro ekipo, spremljamo jih skozi prvenstvo. Opazno je, da so se od uvodnega kroga dvignili, gre za fizično kvalitetno moštvo, ki ima precejšnjo kvaliteto v napadalnem delu.

Po povratku v prvo ligo je Koper kljub suvereno visokoletečim napovedim vodstva kluba, ko je Ante Guberac (na)povedal, da ga sredina lestvice ne zanima, proti Domžalam v prejšnjem krogu zabeležil šele drugo zmago. Ampak obenem je v Nardinu Mulahusejnoviću dobil zanesljivega, trenutno prvega strelca lige. Zamujena priložnost Maribora, kjer se nekdanji mladi reprezentant BIH ni naigral? »Koper ni odvisen od posameznikov, močen je kot moštvo,« je zamahnil Camoranesi, čeprav Mulahusejnović (5 golov) tvori učinkovito navezo s prvim podajalcem lige Daretom Vršičem (4 asistence). »Čvrsti so v obrambnem delu in hitri v protinapadu, zgoraj pa vstopajo z več igralci pred gol, na kar bomo morali biti pozorni.«  

»Še dobro, da sem bil z reprezentanco«

Maribor je v reprezentančnem premoru več kot očitno naredil razliko. Kako, je slikovito opisal Mitrović. »Soigralci so mi povedali, da so med reprezentančnim premorom trdo delali. Tako da, hvala bogu, sem bil z reprezentanco, haha. Veliko fitnesa, teka, taktike, kar se pozna v igri.« Kar sam je preštel tekme, na katerih so redno prejemali zadetke. Devet ali deset, ni sicer vedel natančno, ampak v vsakem primeru – preveč. Trajalo je vse do gostovanja pri zadnji Gorici, da so ohranili mrežo nedotaknjeno, nadaljevali so proti Rudarju.

Zakaj ravno branilci zabijajo? »S tremi v obrambi smo se ulovili, četudi je bilo nekoliko čudno sploh zame, ker sem bil še v reprezentanci. Proti Gorici sem zabil jaz, proti Rudarju Ilija in upam, da bomo to nadaljevali.« Tudi tretji v zadnji vrsti Špiro Peričić je nenazadnje že zabijal gole, zato ni čudno, da trener glasno verjame, da moštvu ustreza igranje s tremi branilci.

Maribor še ni na stotih odstotkih

Ko branilci opravijo osnovo, je več prostora tudi za tiste višje na igrišču – zlasti za Rudija Požega Vancaša. »Pri Rudiju je bilo že večkrat to vprašano in bom ponovil: pri njemu ne gre za vprašanje sistema, ker je tudi prej moštvo igralo s štirimi v sredini, kakor igramo sedaj. Rudi je tip igralca, ki je sposoben priti z leve strani do položaja za udarec, kar s pridom izkorišča, kar je potrdil proti Gorici,« je poudaril Camoranesi.

Pri Rudiju je bilo že večkrat to vprašano in bom ponovil: pri njemu ne gre za vprašanje sistema, ker je tudi prej moštvo igralo s štirimi v sredini, kakor igramo sedaj. Rudi je tip igralca, ki je sposoben priti z leve strani do položaja za udarec, kar s pridom izkorišča, kar je potrdil proti Gorici.

Veseli ga, da igralci iskreno tekmujejo za igralna mesta in minute. »Med njimi je pozitivno interno tekmovanje, na meni pa je, da izberem kandidate za nastop.« Tekma v Velenju je vseeno pokazala, da Mitja Viler težko sledi visokemu 3-4-3 ritmu, ki bolj ustreza dolgo časa njegovi menjavi Žanu Kolmaniču. Enako se na desni ni proslavil Felipe Santos, zato pa sta Marcos Tavares in Jan Repas pokazala ogromno želje, Jan Mlakar pa s solo vložkom ob koncu tekme v Velenju še nekaj »jeze«. »Potreboval je nekaj časa, ker prej ni igral, ampak vsakič, ko vstopi, oddela dobro. Je skoncentriran na treningih in tekmah,« je o Mlakarju spregovoril Camoranesi.

Znova je spomnil, da je lestvica, kjer ima Mura 13 točk, Maribor, Olimpija in Tabor 12, Bravo 9 in Koper 8, resda izenačena. »Ampak kot sem povedal: mi, Olimpija, Celje še imamo možnost, Mura je doslej že igrala na svojih stotih odstotkih.« In imel je prav. Prekmurci so v četrtek v Zavrču proti drugoligašu ptujski Dravi izgubili v osmini finala pokala (2:0), tako da naslova ne bodo ubranili.

Mitrović o VAR-U

V Velenju je dvakrat mahal, kazal na roko, nagovarjal sodnika. Ni bilo enajstmetrovke. Se vse bolj pozna, da pri nas VAR-a ni, medtem ko ga na televiziji redno gledamo? »VAR je napredna rešitev,« je ocenil Nemanja Mitrović. »Če ga potrebuješ, kot je bilo v torek, ko je bila igra z roko, ki bi nam koristila, je dober. Ampak iz vidika Rudarja pa hvala bogu, da ni bilo VAR-a. Pri nas ga še ni, nimamo se kaj pritoževati, upamo na boljše časa.«

Pred tekmo 8. kroga: Maribor – Koper

  • Maribor in Koper sta nazadnje igrala v prvi ligi v sezoni 2016/17. Takrat šestouvrščeni Koper je izpadel, ker ni pridobil licence NZS.
  • Pred letom dni je Maribor na Bonifiki podcenil Koper in takoj izpadel iz pokala (2:3)
  • Mitrović je izrazito spoštljivo govoril tako o Vršiču in Mulahusejnoviću, kakor tudi o Aleksandru Rajčeviću, ki je dalj časa potreboval za prve letošnje minute
  • Zadnja zmaga Kopra v Ljudskem vrtu je res stara. Več kot 11 let je, kar je 23. avgusta z goloma Mitje Brulca in Marka Brucla odnesel vse tri točke. Na 41. gostovanjih mu je to uspelo le še trikrat.
  • Sodil bo David Šmajc (Kranj).
  • Tekma se prične ob 18. uri. V Ljudskem vrtu ne bo gledalcev. Prenos bo na Planet TV.