Šport

Gorica tradicionalno gladko padla, Maribor končno in visoko zmagal

Jaša Lorenčič, 17.10.20 ob 20:05

Vijoličasti po treh ligaških tekmah z gladko in visoko zmago iz Nove Gorice (0:4). Nemanja Mitrović po kotu z glavo, Rudi Požeg Vancaš prekrasno z razdalje, Rok Kronaveter iz enajstmetrovke in Denis Klinar z glavo. Maribor pri zadnji Gorici prvič letos ni prejel zadetka, Camoranesi prvič menjal šele v 81. minuti.

Trpek niz je prekinjen. Maribor je v Novi Gorici (0:4) po treh tekmah v prvenstvu spet zmagal. Tretjič letos v ligi (Aluminij brez boja, Bravo 4:1) in tako vsaj za en dan na lestvici splezal tik za Muro. Kje drugje kot pri Gorici. Šesta zaporedna zmaga, Gorici so zdaj zapored nasuli že 20 golov.

Gorica – Maribor 0:4 (0:1)

Strelec: 0:1 Mitrović (16.), 0:2 Požeg Vancaš (61.), 0:3 Kronaveter (75. iz 11m), 0:4 Klinar (84.)

Športni park Nova Gorica, 500 gledalcev, vreme deževno, igrišče mokro, sodnik Dejan Balažič 6 (Ljubljana), rumeni karton: M. Kavčič; Martinović, Mitrović, Pihler

Mauro Camoranesi je imel torej pred gostovanjem večkrat prav. Vijoličasti so igrali z več ritma, Nemanja Mitrović je reprezentančnima goloma dodal podobnega za Maribor, zaupanje v Rudija Požega Vancaša se je izplačalo s prekrasnim golom in še bolj spektakularno asistenco. Še naprej je vidno, da ko vijoličasti iščejo rešitve v napadu, je le Rok Kronaveter (še) nivo višje. In morda najbolj konstruktivni del tekme? Maribor prvič letos ni prejel gola.

Moštvo dojame, kaj želi Camoranesi

Že na oko je bla igra Maribora tudi na vlažnem igrišču ne samo bolj učinkovita, temveč tudi bolj tekoča, igriva, lepa. Pozna se, da je reprezentančni premor prišel prav, opravili so  veliko dela. Igrajo kot ekipa, raztegujejo tekmeca, rešitev, kaj storiti v napadu, je zdaj več.

Realizacija bi celo navkljub štirim golom lahko bila še bojša, ampak najbolj je vidno  – resda proti zadnji ekipi lige, ki se pošteno išče in se je preveč iskala na taki tekmi proti tekmecu, ki so ga nazadnje premagali leta 2016 – da moštvo dojame, kaj želi Camoranesi.

Trener je z izbiro pokazal, da bo vztrajal pri ideji in postavitvi 3-4-3. Kar pomeni prednost njegove vizije pred zmožnostmi posameznikov. Martin Milec naposled le ni dovolj okreval, medtem ko sta Jan Mlakar in Jan Repas začela na klopi, Andreja Kotnika pa tokrat ni bilo niti v kadru. Na sredini se je Camoranesi odločil za bolj klasično verzijo, vrnil se je k dvojcu Blaž Vrhovec – Aleks Pihler, ki sta odigrala skupaj šele prvič letos, skupaj pa že 86-ič. Z obrambo je očitno zadovoljen, da je znova dal priložnost tako Iliji Martinoviću kot Špiru Peričiću. Na bokih sta se Žan Kolmanič in Denis Klinar povsem podredila zahtevam sistema.

Požeg Vancaš takoj nakazal trud

Če kdo, je Rudi Požeg Vancaš znova želel takoj pokazati, da bo res spremenil prazno rubriko pri zadetkih ali asistencah. Kazlo je, vsaj sprva, da bodo to solo vložki, prebliski, ne dovolj natančni. Veliko truda, malo uspeha. Zato pa je Gorica opozorila, kje so nevarnosti tako odprtega sistema in kolektivne ideje v igri vijoličastih. Še dobro za vijoličaste, da je Rok Grudina zašuštral priložnost. Edino zares pravo za domače na tekmi.

Zadoščalo je namreč, da je Maribor samo malo bolj pritisnil. Dvakrat je Kronaveter iskal koga s strani proti sredini, vendar z odbitki je žoga našla le Klinarja in Pihlerja. Dovolj za kot, po katerem je padel uvodni gol. Nemanja Mitrović je ponovil, kar je pokazal proti San Marinu, ko je zabil prvi in drugi gol za reprezentanco Slovenije. Niso zaman padla v Ljudskem vrtu vprašanja, kako naj ga vnovčijo tudi vijoličasti. Očitno tako, da je Martinović v bližini, pripravi dovolj prostora v gneči, da je Mitrović zadel drugi gol letos, skupaj pa tretjega za Maribor. Gol branilca, ki počasi spominja na nekdanjega branilca Olimpije in ki bi naj stopil v čevlje Marka Šulerja in Saše Ivkovića.

Pristop nadokadnil zamujeno

Ključno je bilo, kako bodo vijoličasti ravnali po vodstvu. Ali so se kaj naučili z derbija z Olimpijo oziroma s prvega gostovanja, ko so zapravili vodstvo. Ne veliko, ne dovolj, da ne bi Aleksander Bjelica dobil preveč prostora ob Kronavetru in je Ažbe Jug gledal, kako je žoga švignila mimo leve vratnice. Zato pa je bil ves čas pristop takšen, kakršnega si je Camoranesi želel: »Glavna ideja je videti ekipo z več ritma, kot smo ga imeli ob mojem prihodu.«

Takšen nogomet je tudi lepši

Maribor na tokratnem izpitu ni pogrnil. Še več, briljiral je. Ritem je bil vse višji, moštvo je pokazalo, da je med reprezentančnim premorom začelo igrati večplastno in z več rešitvami. Posledično je takšen nogomet tudi lepši na oko.

Gorica je pogumno krenila v nadaljevanje, da bi ponovila, kar so storile Domžale in Olimpij, pa nemudoma dobila novo opozorilo od Kronavetra, ko je Darko Marjanović ob manjkajočem Urošu Likarju v svojem prvem nastopu v slovenskem prvenstvu izjemen prosti strel odbil v kot.

Camoranesi je izpostavil, da bi v ritmu petih tekem v šestnajstih dneh moral Maribor kmalu vnovčiti svojo široko klop. Z menjavami je tokrat izdatno počakal. Skoraj tvegano in presamozavestno, ampak še kako uspešno. Ne brez razloga, moštvo se je kondicijsko okrepilo in Gorico v tem smislu povozilo. Prve tri gole je namreč zabila začetna postava.

Lep gol, še lepša podaja

Požeg Vancaš, ki je pred derbijem povedal, da je s svojo igro zadovoljen, četudi je bila njegova statistika prazna, nato pa povrhu med premorom proti Sturmu zapravil nemogoče, je na prelomnici tekme v 61. minuti izkoristil ponujeni prostor. Takšnim moštvom Požeg Vancaš (še) zabije, dovolj je malenkost več prostora in en res dober strel. Gorici se je taktika povsem podrla, tekma pa sesula, ko je Marjanović netaktno zrušil Mešanovića. Enajstmetrovko je suvereno izvedel Kronaveter.

Zelo povedno je bilo, da je Camoranesi prvič menjal šele v 81. minuti in nikakor ni želel Gorici ponuditi niti resne akcije za častni gol. Ravno obratno, Požeg Vancaš je po podaji Kolmaniča spektakularno še ulovil žogo in jo podal pred gol, kamor je pritekel Denis Klinar. Suverena, daleč najbolj suverena zmaga vijoličastih letos. Prva tekma brez prejetega gola. Da, to je bil drugačen Maribor.

Vijoličaste čaka v torek ob 18. uri gostovanje v osmini finala pokala Slovenije pri velenjskem Rudarju, nato pa v osmem krogu v soboto ob 18. uri gostuje Koper.

GORICA: Marjanović 5, Hodžić 5, Tomiček 5, T. Kavčič 5, M. Kavčič 5, Bjelica 6 (od 82. Marinič -), Grudina 5, Nkama 6 (od 60. Oyewusi 5), Cvijanović 5 (od 82. Kačinari -), Velikonja 5, Smajlagić 5; trener: Gordan Petrić 5.

MARIBOR: Jug 7, Klinar 7, Martinović 6, Mitrović 7, Peričić 6, Kolmanič 7, Vrhovec 6 (od 81. Dervišević -), Pihler 6 (od 81. Cretu -), Požeg Vancaš 7 (od 86. Repas -), Kronaveter 7 (od 86. Tavares -), Mešanović 6 (od 85. Mlakar -); trener: Mauro Camoranesi 7.

Igralec tekme: Rudi Požeg Vancaš (Maribor).