Največja preizkušnja v kolesarskem koledarju bo prvič štartala v danski prestolnici.

V petek se bo začela 109. dirka po Franciji, kjer bo na startu pet slovenskih kolesarjev: Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), Primož Roglič (Jumbo-Visma), Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), Luka Mezgec (BikeExchange) in Jan Tratnik (Bahrain-Victorious).

Glavna favorita za zmago sta jasno Tadej Pogačar in Primož Roglič. Od preostalih Slovencev ima visoka pričakovanja Mohorič, ki bo na svojem četrtem Touru glavni kandidat za etapne zmage v dresu Bahrain-Victoriousa. Svetovne stavnice so precej na strani Pogačarja, sledita mu dvojec iz moštva Jumbo-Visma, Rogič in njegov pomočnik Jonas Vingegaard.

Pogačar nesporni favorit Toura

23-letnik s Klanca pri Komendi je že v lanski izdaji za sabo pustil Danca Vingegaarda, ki je po odstopu Rogliča prevzel vodilno vlogo v ekipi.

Na začetku dirke po Franciji je za pričakovati, da bo ravno Vingegaard v službi svojega kapetana Rogliča, ki pa na francosko pentljo prihaja z ne ravno najboljšimi spomini. Leta 2018 je na zadnjem kronometru izgubil mesto na odru za zmagovalce, leta 2020 ga je v vožnji na čas s ciljem na Planche des Belles Filles ugnal in iz rumene majice dan pred koncem slekel Pogačar, lani pa je zdaj 32-letni Kisovčan v bolečinah zaradi dveh grdih padcev končal dirko po osmi etapi.

“To je dirka, ki jo želim zmagati, ni pa obsesija,” je v pogovoru za uradno spletno stran dirke po Franciji pred časom dejal Roglič, ki se je po lanskem spodrsljaju na Touru kot vselej pobral, osvojil zlato olimpijsko kolajno v kronometru ter tretjič postal vladar Vuelte, piše STA.

“To je tritedenska dirka, zato moraš biti osredotočen in imeti precej sreče od prvega do zadnjega dne. Vedno se lahko marsikaj zgodi, sami smo to že večkrat izkusili. Ampak imeli smo tudi nekaj lepih trenutkov. Tokrat nas čaka zahteven začetek na Danskem, nato še kocke, Alpe, Pireneji ter seveda kronometer, ki je odločil že pred dvema letoma,” je ocenil 32-letni Kisovčan.

“To je dirka, ki jo želim zmagati, ni pa obsesija,” je v pogovoru za uradno spletno stran dirke po Franciji pred časom dejal Roglič

Glavna ovira na poti do Rogličeve zmage bo Pogačar z UAE Team Emirates. Slednji je na slovenskih tleh pred dobrim tednom dni še drugič osvojil domačo pentljo in uspešno sklenil priprave pred dirko po Franciji.

“Res sem vzhičen pred startom”

“To je moj tretji Tour in res sem vzhičen pred startom. Celotno sezono smo trdo garali in se pripravljali na ta trenutek. Upam, da bomo javnosti postregli s tremi tedni zanimivega dirkanja,” je v izjavi za spletno stran ekipe dejal Pogačar, zmagovalec Toura v letih 2020 in lani.

Foto: Tour of Slovenia

Na nedavni dirki po Sloveniji je slavil v tretji in peti etapi, s skupno zmago pa je zdaj pri 40 zmagah v karieri.

Jumbo-Visma na Tour potuje z Rogličem in Vingegaardom v boju za skupno zmago ter Belgijcem Woutom Van Aertom, ki bo ciljal na zeleno majico najboljšega po točkah. Kakšna bo hierarhija v tem dvojnem lovu na majice, bo videti že po prvi polovici dirke, ko bo karavana dosegla Alpe.

STA