Vijoličasti so letos zaenkrat stoodstotni. Tri tekme, tri zmage. Danes so odpotovali v Stockholm, kjer jih jutri od 18.45 dalje čaka prva tekma 2. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo pri Hammarbyju.

Mariborski nogometaši so odpotovali na Švedsko, kjer jih jutri ob 18.45 v Stockholmu čaka prva tekma drugega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo proti Hammarbyju. Vijoličasti so v tej sezoni stoodstotni. Dobili so obe tekmi proti armenskemu Urartuju (1:0, 0:1) in še nedeljski epski štajerski derbi v Celju (2:3).

»Čaka nas zanimivo srečanje s tekmecem iz kvalitetne lige. Malo specifični pogoji, kar pa je daleč od alibija. Z izpolnjevanjem vseh nalog in z malo sreče se lahko vrnemo v Maribor s pozitivnim rezultatom,« je popotnica trenerja Simona Rožmana. Kot smo izvedeli, uradnega prenosa vsaj na kateri od slovenskih televizij ali na klubski spletni strani, kot kaže zaenkrat, ne bo. Predlani je za prenos iz Stockholma, ko so vijoličasti po podaljških premagali AIK, sicer poskrbel sponzor kluba, tako da je bil prenos na spletni strani NK Maribor.

Igralo se bo na umetni travi

Ko je Rožman govoril o specifičnih pogojih, je imel v mislih umetno travo na Tele 2 Areni s 30 tisoč sedeži, kjer domuje poleg Hammarbyja še Djurgardens. »Imamo trening pred tekmo, kjer se moramo maksimalno prilagoditi. Po informacijah, ki jih imamo, se obeta zanimivo vzdušje. Smo pa mlada ekipa, željna dokazovanja tudi na evropski sceni. Hammarby je močen v duelih, veliko dolgih žog, duelov v zraku, zato se bomo morali prilagoditi. Nevarni so tudi iz prekinitev.«

Če bo Maribor igral komaj četrto tekmo v novi sezoni, bo za enkratne švedske prvake (2001), ki so sedem zaporednih let prvoligaš, to že sedemnajsta. Na Švedskem sezona namreč poteka od spomladi od jeseni, tako da je za Hammarbyjem že pestra sezona. Maja so namreč prvič postali pokalni prvaki in se tako uvrstili v drugi krog konferenčne lige.

Ampak če so titulo osvojili s Stefanom Billbornom, je nato junija, ko je bila na Švedskem sicer pavza, zaradi slabe ligaške sezone – Hammarby je trenutno po 11. krogih na osmem mestu –  krmilo prevzel Miloš Milojević, ki je deloval poprej na Islandiji ter v Crveni zvezdi kot pomočnik Dejanu Stankoviću. Za Hammarby bo to v juliju vendarle tako kot za Maribor četrta tekma, Milojević, zgolj leto dni starejši od prav tako mladega Rožmana, pa še ne pozna poraza. Po oceni Transfermarkta je Hammarby sicer ocenjen na 16 milijonov evrov, vijoličasi pa na dobrih 9 milijonov.

Sirk ostal doma

»Želimo pa tudi sebe izboljševati, tako posameznike kot ekipo,« je Rožmanova želja za vijoličaste. Doslej so dobili vse tri tekme, zabili pet golov in prejeli dva v Celju. Od petih zadetkov so kar trije bili prvenci (Nino Žugelj, Danijel Šturm, Gal Gorenak), vijoličasti pa se še naprej krepijo po prihodu Antoineja Makombouja iz Tabor Sežane.

Predvsem drugi polčas iz Celja je nekaj, na čemer bi radi gradili, se pa Rožman zaveda tudi lastne krivde za prvi polčas, ki jo je znova prevzel. »Drugi polčas je bil borben, pravi obraz smo pokazali, počutili smo se vedno boljše, energetsko vedno močnejši. Regeneracija in priprava na naslednjega tekmeca sta po taki tekmi sta lažja.«

Obenem je dobrodošlo tudi, da je kader še vedno v celoti zdrav. Je pa Rožman nekoliko presenetil, da je na pot odpeljal Andreja Kotnika, doma pa pustil Roka Sirka. Obenem je v konkurenci za tekmo prvič letos tudi Marcos Tavares.