Šport

Slovenski skakalci znova na stopničkah

Uredništvo , 07.03.20 ob 16:50

Po tem, ko so po prvi seriji v smučarskih skokih na Holmenkollnu bili peti, so v drugi izboljšali rezultat in pristali na tretjem mestu.

Norveška (997,4 točke) je dobila ekipno tekmo za svetovni pokal v smučarskih skokih v okviru norveške turneje Raw Air. Na sloviti skakalnici na Holmenkollnu so domačini premagali druge Nemce (960,9) in tretje Slovence (954,2), ki so v zadnjih dveh skokih ohranili prednost pred Poljaki in Japonci.

Zmago so si predvsem s konstantnimi in dolgimi skoki zagotovili domačini, ki so nad Oslom zanesljivo ugnali druge Nemce in postali četrta reprezentanca z zmago na ekipnih tekmah v tej sezoni. Prvo v Wisli so dobili Avstrijci, v Klingenthalu so bili najboljši Poljaki, zadnji dve preizkušnji v Zakopanah in Lahtiju pa so dobili Nemci.

Varovanci glavnega trenerja Gorazda Bertonclja so s tretjim mestom še tretjič zaporedoma stali na odru za zmagovalce. V Lahtiju so bili drugi, v Zakopanah pa tretji.

Najbolj se je od slovenskih predstavnikov izkazal Žiga Jelar, ki bo predstavljal vroče slovensko orožje za nedeljsko posamično tekmo. V prvi skupini je obakrat skočil zelo dobro, njegov prvi skok, ki je meril 134,5 metra, pa je bil sploh najdaljši na ekipni tekmi. Z drugim se je Poljakom, ki so takrat držali tretje mesto, približal na vsega 0,7 točke.

V drugi skupini je Timi Zajc s 122 in 126,5 metra dolgima skokoma Slovenijo znova dvignil na stopničke, 6,3 točke pred Japonsko in 9,1 točke pred Poljaki. Anže Lanišek in Peter Prevc v prvi seriji nista skočila najbolje, vtis pa sta močno popravila v drugo.

Lanišek je s 130 metrov dolgim skokom ohranil tretje mesto ter 5,3 in 5,8 točke prednosti pred Poljsko oziroma Japonsko. Prevc je v boju z Ryoyujem Kobayashijem in Dawidom Kubackim zadržal večino prednosti s 133 metrov dolgim skokom in Sloveniji prinesel mesto na odru za zmagovalce.

“Tretje mesto na ekipni tekmi je super rezultat. Zahvaliti se moram ekipi, da je dala možnost, da se borimo za stopničke. V prvi seriji sem naredil kar grobo napako na mizi, v finalu pa sem na srečo to popravil in smo obdržali stopničke,” je po tretjih stopničkah zaporedoma misli strnil Peter Prevc.

Obe tekmovalni seriji sta šteli tudi v seštevek norveške turneje Raw Air, na kateri po treh serijah vodi Nemec Constantin Schmid pred Norvežanom Mariusom Lindvikom. Tretji pa je Žiga Jelar, ki za vodilnim zaostaja vsega točko in pol. Razlike pa so med vodilnimi zelo majhne.

“Zadovoljen sem, saj so to moje prve stopničke v svetovnem pokalu, v seštevku norveške turneje pa držim tretje mesto. Upam, da bom še naprej kazal te dobre skoke, dobro pripravljenost in grem naprej uživat,” je po tekmi povedal Jelar, ki je bil sicer šesti najboljši posameznik na ekipni tekmi.

Glavni trener Bertoncelj je bil seveda zadovoljen s prikazanim, a je vseeno izpostavil možnost za napredek. “Lahko smo izjemno zadovoljni z današnjo tekmo, saj je bilo v prvi seriji kar nekaj napak. V drugi seriji so fantje svoje napake popravili in skočili izvrstno. To tretje mesto ima zato še poseben dosežek,” je za konec dejal 43-letni Kranjčan.

V nedeljo bo na Holmenkollnu na sporedu še posamična tekma, ki se bo začela ob 14.30. Karavana se nato seli v Lillehammer. Za konec tako norveške turneje kot sezone svetovnega pokala pa bodo nato na sporedu še tekme v Trondheimu ter na letalnici v Vikersundu.

STA