Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik je na prvi tekmi svetovnega pokala v spustu v Mariboru osvojila peto mesto. S časom 3:55,144 je bila za 11,549 sekunde počasnejša od zmagovalke Francozinje Marine Cabirou. Drugo mesto je osvojila njena rojakinja Myriam Nicole (+ 6,115), tretja pa je bila Avstralka Tracey Hannah (+ 7,179).

Na razmočeni ter posledično zelo spolzki in blatni stezi je Hrastnikova, bronasta s svetovnega prvenstva v avstrijskem Leogangu pretekli konec tedna, pri prvem vmesnem času zaostajala dve sekundi, nekaj težav je imela tudi v ključnem delu “Rock’n’roll”, kjer je izgubila sekundo in dve desetinki.

Bila je v igri za stopničke, a je nato v spodnjem, gozdnem delu padla in izgubila dragocen čas, ki jo je stal uvrstitve na oder za zmagovalce na domači tekmi, kjer je že lani osvojila peto mesto.

“Zadovoljna sem, na progi je bilo divje, naredila sem kar nekaj napak. Spodaj sem skoraj padla, a sem se rešila ter nato spet padla. Nisem se mogla pripet, kar mi je vzelo še nekaj časa. Vseeno sem zadovoljna s časom, bila bi kar visoko, če ne bi prišlo do padca,” je po prvi tekmi na domačih tleh za Radio Slovenija dejala najboljša slovenska tekmovalka v spustu.

Razmere so bile v primerjavi s četrtkom, ko je deževalo, celo težje

“Težje razmere so, ker se blato prijemlje na gume, vse je spolzko, korenine, skale. Tudi ovinki te sploh ne držijo. Če pada dež, sproti spira blato in je več oprijema,” je še dodala 26-letnica, ki upa, da bo do nedelje na Pohorju pihalo in posušilo blato, ki se je na stezi nabralo v zadnjih dveh dneh.

Od Slovenk je nastopila tudi Špela Horvat, ki je bila na koncu deseta

Horvatova se je po prvi različici črne proge za svetovni pokal (v nedeljo bodo tekmovalci vozili po drugačni trasi) v Mariboru spustila kot druga. Čas iz kvalifikacij je popravila za skoraj osem sekund in se v cilj pripeljala s časom 4:22,124.

Odličen nastop je najprej uspel Francozinji Marine Cabirou, drugi kolesarki svetovne lestvice v spustu. V cilj je prišla s časom 3:43,595, kar je bilo 13 sekund hitreje od takrat vodilne Britanke Tahnee Seagrave.

Prednost je zadržala tudi po nastopih svetovne prvakinje, Švicarke Camille Balanche in srebrne iz Leoganga, Francozinje Myriam Nicole, prehiteti pa je ni uspela niti v četrtek najboljša v kvalifikacijah, prva kolesarka sveta, Avstralka Tracey Hannah, ki je v cilju zaostala nekaj več kot sedem sekund.

Od največjih zvezd spusta med ženskami je v Sloveniji tekmovalo šest od desetih najboljših na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (Uci).

V mlajših konkurencah slovenskih predstavnikov ta konec tedna ni na startu. Med mladinci je slavil Irec Oisin O’Callaghan, ki je za vsega devet stotink ugnal Britanca Dana Slacka. Tretji je bil Portugalec Nuno Reis.

Pri mladinkah so bile na startu le štiri tekmovalke, slavila pa je Francozinja Leona Pierrini.

Mariborsko Pohorje in tamkajšnji Bike Park danes gostita prvo od dveh tekem na tem prizorišču, v nedeljo bo na sporedu druga. V svetovnem pokalu bosta do konca sezone na sporedu le še preizkušnji v portugalski Lousi, kjer bosta tekmi 30. oktobra in 1. novembra.

Letošnja sezona je bila okrnjena zaradi pandemije novega koronavirusa, ki je botrovala številnim odpovedim in spremembam v koledarju tekmovanj Ucija.