V Pekingu se danes končujejo 24. zimske olimpijske igre, s katerih so slovenski športniki prinesli domov sedem medalj. Na slovesnosti na stadionu Ptičje gnezdo v Pekingu bosta olimpijsko zastavo od gostiteljev Kitajcev prevzela župana dveh italijanskih mest – Milana in Cortine d’Ampezzo, ki bosta igre leta 2026 pripravili skupaj.

Zaključna slovesnost se bo začela ob 13. uri po slovenskem času. Športniki bodo zaokrožili po stadionu pod nacionalnimi zastavami, slovensko bo nosila smučarska tekačica Anita Klemenčič. Spustili bodo olimpijsko zastavo ter ob zastavi gostiteljice tokratnih iger Kitajske dvignili zastavo prihodnje gostiteljice Italije.

Ob tem bodo olimpijsko zastavo predali županoma Milana in Cortine d’Ampezzo, zbrane pa bo nagovoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Olimpijski ogenj bo nato ugasnil.

Eno medaljo več smo osvojili pred osmimi leti

Na 24. zimske olimpijske igre v Pekingu je prišlo približno 3000 športnikov iz 91 držav, ki so tekmovali za medalje v rekordnih 109 disciplinah 15 zimskih športov. Slovencev je bilo med udeleženci letos 42, domov pa so prinesli sedem olimpijskih medalj – po dve zlati in bronasti ter tri srebrne.

S sedmimi osvojenimi medaljami so za Slovenijo to druge najbolj uspešne igre v zgodovini. Osem medalj smo prejeli leta 2014 v Rusiji, takrat je Tina Maze osvojila tudi dve zlati medalji. 

Bero slovenskih medalj v Pekingu sta že dan po odprtju iger, ki so se začele 4. februarja, začeli smučarski skakalki Urša Bogataj in Nika Križnar, dva dneva pozneje je na stopničkah stala mešana skakalna reprezentanca. Svoji medalji sta nato dodala deskarja Tim Mastnak in Gloria Kotnik, v veleslalomu se je izkazal Žan Kranjec, sedmo pa so osvojili skakalci na ekipni tekmi.